Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Британії знайшли невідомий прижиттєвий портрет Леонардо да Вінчі

  • 04.05.2019, 16:58
  • 736

Знайдений малюнок, імовірно, намалював асистент да Вінчі у 1519 році

Про це повідомляє Еспресо ТВ з посиланням на The Telegraph.

У Британській королівській колекції виявили невідомий прижиттєвий портрет Леонардо да Вінчі. Малюнок помітили на аркуші паперу з підготовчими етюдами для пам'ятника, замовленого королем Франції. Фахівці вважають, що його автором міг бути один з асистентів художника. Швидше за все, він намалював його незадовго до смерті да Вінчі в 1519 році.

Портрет придбали для Королівської колекції за короля Карла II, що правив Англією в XVII столітті. У 1968 році історик Кеннет Кларк вперше зазначив схожість бородатого чоловіка на малюнку з Леонардо да Вінчі. Незважаючи на це, робота на 51 рік повернулася до архіву, що зберігається в Віндзорському замку.

При підготовці виставки до 500-річчя смерті да Вінчі куратор Мартін Клейтон знову звернув увагу на малюнок. Він зробив висновок, що на ньому дійсно зображений да Вінчі. За його словами, пишна і доглянута борода, яку носив художник, вважалася незвичайною прикрасою в Західній Європі того часу.

Портрет вперше покажуть публіці під час виставки, яка відкриється в Букінгемському палаці 24 травня.

Раніше був відомий тільки один прижиттєвий портрет Леонардо да Вінчі, намальований його учнем Франческо Мельці. Він також зберігається в Королівській колекції.

Королівська колекція складається з творів мистецтва і коштовностей, що збиралися британською королівською родиною протягом п'яти століть. У ній зберігається понад 7 тисяч живописних полотен, 40 тисяч акварелей і малюнків, а також гравюри, історичні фотографії, гобелени, меблі, коштовності, кер

Схожі новини