Передплата 2024 «Добра кухня»

Два лічильника та нові тарифи на воду: в Україні змінять систему нарахування за водопостачання

  • 09.02.2019, 12:33
  • 1 074

В Україні розробляють нові правила, що змінюють систему нарахування комунальних платежів за використану воду.

Мешканці багатоквартирних будинків відтак будуть зобов’язані сплачувати не лише за квартирним лічильником, а й за будинковим, повідомляє ТСН.

Пану Олександру вже далеко за 60, а він і досі кидає камінці в калюжі, проте задоволення йому це не приносить, бо вода в підвалі його будинку стоїть десятиліттями. «Свої труби проржавілі, старі, течуть і затоплюють підвал», — каже він. Десятки кубометрів води щороку підтоплюють столичну багатоповерхівку, проте з цього року таке «задоволення» стане для мешканців платним: «Київводоканал» рахуватиме воду, котра зайшла в будинок, а як нею далі розпорядилися користувачі — вже цілком їхня відповідальність.

Відтепер від показу загального будинкового лічильника віднімуть суму показань квартирних, а недостачу розділять між усіма пожильцями. Найбільше нова система вдарить по тих, у кого лічильника немає. «Вся різниця, яка заходить в будинок і яка повинна бути оплачена, вона буде оплачена людьми, які не мають лічильника», — каже начальник інформаційного управління «Київводоканалу» Вікторія Яковлєва. Навіть якщо в домі всі квартири обладнані лічильниками, крім використаної води є ризик сплатити ще й за діряву трубу або сусіда-крадія.

Слюсар Віктор Федоренко за 240 секунд може вивести крадія на чисту воду — чоловік тестує лічильники й одразу визначає, чи користувався споживач магнітом, щоби зменшити покази. У профільній асоціації водоканалів вважають, що споживачі крадуть у великих розмірах — приблизно третина води використовується українцями безоплатно. Нова система нарахувань це виправить, але це сумнівна з юридичної точки зору ініціатива. «Покладати відповідальність за крадіжку на всіх — такого принципу немає в жодних країнах, він не відповідає Конституції. В магазині ви приходите, купуєте якісь товари, а вам говорять: а вчора в нас ще вкрали сані, і ті хто сьогодні купують, за ці сані платять! Це повна маячня», — вважає адвокат Лаврентій Царук.

Пенсіонери столичного будинку з дірявими трубами від нової системи не в захваті: «Ми платимо по лічильнику, а те, що у них рветься, вода ллється, ми ще й повинні платити за це?».

В Україні затвердження нових правил нарахувань на стадії завершення, тому комунальники закликають споживачів поквапитись із встановленням лічильників. Інакше за місяць-два нові платіжки за воду почнуть неприємно вражати.

Схожі новини