Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Моторошна статистика: Супрун назвала кількість ВІЛ-інфікованих українців

  • 01.12.2018, 16:57
  • 625

Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що в Україні носіями ВІЛ є майже 244 тисячі осіб.

Про це Уляна Супрун написала на своїй сторінці у Facebook.

Вона також зазначила, що знають про свій статус приблизно половина інфікованих. Вона також закликала всіх українців пройти безкоштовне тестування на наявність ВІЛ.

«На жаль, в Україні більшість нових випадків виявляються вперше на 3 та 4 клінічних стадіях ВІЛ-інфекції, коли стан здоров'я вже незадовільний. Ця ситуація може бути виправлена, якщо не заплющувати очі на проблему та вчасно проходити тестування. Зараз в Україні немає проблем з лікуванням — ми першими у Східній Європі переходимо на 100% забезпеченість ліками. Тобто кожен ВІЛ-позитивний українець може отримувати лікування безоплатно! Зараз у подоланні хвороби найважливіше — виявити й привести на лікування всіх, хто живе з ВІЛ», — зазначила Уляна Супрун.

Вона також закликала українців пройти тест на ВІЛ. Адреси з місцями для тестування на ВІЛ в Україні можна знайти на сайті AHF Ukraine: https://freehivtest.org.ua/uk/locations-uk/

Швидкий тест на ВІЛ можна пройти і в сімейного лікаря, в кожному закладі охорони здоров'я, який надає первинну медичну допомогу. У наступному році в країну буде завезено більше мільйону високоякісних (точність 99%) тестів як за державні кошти, так за фінансування міжнародних донорів.

За її словами з ВІЛ живуть мільйони людей, сотні тисяч з яких — в Україні. Завдяки спільній роботі громадських організацій, медиків, активістів, держави є багато ресурсів і центрів, і медзакладів, де можна поговорити про ВІЛ і отримати допомогу.

«Україна змінюється та дізнатися про ВІЛ-позитивний статус — більше не означає вирок. ВІЛ-позитивні українці можуть отримувати лікування безоплатно, мати здорових дітей та жити довгим життям. Попри це досі є і багато міфів і невиправданого страху, які дуже ускладнюють життя, як ВІЛ-позитивним людям так і тим, хто не має хвороби. Права людей з ВІЛ в Україні порушуються дуже часто. Здебільшого це відбувається через незнання: ВІЛ-позитивні люди та їхні сім’ї не достатньо добре знають свої права, ще менше про них знає решта громадян. Ми всі маємо стати більш обізнаними щодо прав ВІЛ-позитивних людей та жодним чином не толерувати, коли ці права порушуються», — зауважила Уляна Супрун.

Схожі новини