Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У старому трамвайному депо відкрили «Ретро-Гараж»

В ангарі старого трамвайного депо у Львові відкрили виставку ретро-автомобілів, мотоциклів та велосипедів «Ретро Гараж».

«Кадилаки», «Форди», «Крайслери», «Понтіаки» преміум класу… А також перші львівські велосипеди й мопеди, серед яких є навіть ексклюзивні — львівські мопеди з коляскою. А ще — справжня американська поліцейська машина.

Усе діє, на ходу. Уся ця техніка експонується в унікальній пам’ятці — львівському трамвайному депо (вул. Д. Вітовського, 57А), яке незабаром святкуватиме своє 125-ліття.

На виставці представлені раритети з Музею історії науки і техніки, а більша частина — з приватних колекцій Андрія Гладуна й Тараса Майби. Ці двоє львів’ян — друзі ще зі школи (навчалися у львівській СЗШ № 54). Андрій Гладун колекціонує мото- і велотехніку, а у колекції Тараса Майби — понад сто американських автомобілів класу Full-size Premium Luxury car. Серед «американців» — поліцейський Chevrolet Caprice Classic. А нещодавно Тарас привіз до Львова машину, на якій їздила принцеса Діана (цієї машини на виставці не представлено). Це броньований Роллс-ройс 1979 року випуску. Принцеса їхала ним разом зі своїм чоловіком принцом Чарльзом на зустріч із президентом Рейганом.

На відкритті виставки директор Львівського історичного музею Роман Чмелик зазначив: «Львів останнім часом позиціонується, як місто пампухів, пива, шоколаду та інших речей. Хочеться, щоби до того всього, що робить зараз славу міста Лева, увійшло і те, що славу міста роблять його люди, які цікавляться технікою — як старою технікою, так і закохані у сучасні машини, мопеди, велосипеди».

Ще у 2004 році Львівський історичний музей отримав в оренду на 50 років ці історичні приміщення і мав намір відкрити на території пам’ятки сучасний музей техніки. Але тоді це не вдалося. Лише через стільки років, коли з таким же наміром завітали приватні колекціонери, мрію вдалося здійснити.

За словами директора музею, до відкриття виставки значною мірою спричинився байкерський клуб «Хуліган». Зокрема, один із його учасників Андрій Гладун, який прийшов до музею і запропонував допомогу. А потім понад три з половиною роки працював над створенням музею авто-, мото- і велотехніки. Для цього об’їздив чи не всю Польщу, вивчаючи досвід тамтешніх музеїв техніки (до речі, у Польщі такий музей є чи не в кожному великому місті). А в Кракові музей техніки міститься також у колишньому трамвайному депо.

На відкриття виставки завітали львів’яни — любителі та колекціонери раритетної техніки, а також члени байкерських клубів зі Львова, Закарпаття, Запоріжжя і Польщі. Відвідувачі захоплено розглядали ретро-техніку, залюбки фотографувалися біля машин і в салонах. Машини — американські — здебільшого великі за розміром, доглянуті, підготовлені до виставки, аж сяяли. Пан Олег прийшов разом зі своїми синами Юрієм та Максимом. Діти не могли намилуватися автівками. Шестирічному Максимові найбільше сподобалася поліцейська машина, у якій навіть сирена працює. Хлопчик каже, охоче би на ній покатався. А наразі зробив фото і уявив себе справжнім американським копом, який їздив на цій машині ловити злочинців.

Виставка розташована на 500 квадратних метрах ангару. Її можна оглянути щодня з 10.00 до 18.00. Обіцяють, що експонати будуть змінювати.

Схожі новини