Передплата 2024 ВЗ

Членам екіпажу судна «Норд» російські паспорти РФ не віддали: вручили повістки в СБУ

  • 07.04.2018, 17:55
  • 686

Оштрафовані судом члени екіпажу судна «Норд», що перебуває під арештом у Бердянську Запорізької області України, не повернулися на сейнер і розмістилися в готелі.

Наступного тижня вони мають явитися до Служби безпеки України (СБУ) як свідки у справі капітана, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Вони не повернулися на судно, кримінальної статті їм не висунули, притягати до кримінальної відповідальності їх не збираються. Учора (ввечері. — ред) з ними зв'язувався, були в Маріуполі, шість осіб тоді вже розмістили в готелі, три залишалися в суді», — повідомив голова керченського виробничого кооперативу «Риболовецький колгосп імені 1 травня» — компанії-судновласника сейнера Сергій Лєсков.

У результаті було оштрафовано всіх дев'ятьох членів команди, при цьому адміністративний протокол жінки-кока було розглянуто заочно раніше, повідомила напередодні представник судновласника Ганна Шевелєва.

Водночас моряки наступного тижня мають з’явитися до СБУ в Херсонській області України як свідки. «Паспорти їм не повернули, плюс їм вручили повістки з’явитися в Херсон як свідкам у справі капітана», — сказав Сергій Лєсков.

Членам екіпажу ставили в провину ч. 2 ст. 204 Кодексу України про адміністративні правопорушення України (незаконний перетин кордону, санкція за нею — штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до 15 діб адміністративного арешту).

Адміністративні протоколи в п'ятницю розглядав Приморський райсуд Маріуполя.

Як повідомлялося, 25 березня Держприкордонслужба України затримала сейнер «Норд» (прапор РФ, порт приписки — Керч) із 10 членами екіпажу на борту. Моряки перебувають у порту Бердянська (Запорізька обл.). Їм було заборонено покидати судно до рішення суду.

Капітану судна Володимиру Горбенку ставлять у провину ст. 332−1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в'їзду/виїзду на окуповану територію України з метою завдання шкоди інтересам країни), що передбачає обмеження волі терміном до трьох років або позбавлення волі на той самий термін.

Херсонський міський суд 6 квітня обрав капітану сейнера В. Горбенку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном до 31 травня з можливістю внесення 35,24 тис. грн застави (близько $ 1,3 тис.). Адвокати внесли гроші. Капітана, за даними українського омбудсмена, звільнять 10 квітня, а поки що він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання.

Схожі новини