Передплата 2024 ВЗ

Геращенко повідомила, скільки дипломатів України залишиться в Росії

  • 31.03.2018, 09:18
  • 657

Водночас віце-спікер Ради заявила, що РФ висилає вісьмох українських дипломатів із посольства в Москві та п’ятьох — з консульства в Ростові-на-Дону.

Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко повідомила, що після видворення Москвою 13 дипломатів України, на території Росії залишаться кілька десятків працівників українських консульств.

Про це вона написала в п'ятницю, 30 березня, на своїй сторінці в Facebook.

«В посольстві в Москві, в наших консульствах в Санкт- Петербурзі, Ростові, Єкатеринбурзі, Новосибірську залишаються кілька десятків дипломатів і консулів, яким тепер буде важче, зросте навантаження й тиск», — йдеться в повідомленні.

За словами Геращенко, дипломати, які залишилися в РФ, допомагатимуть українським політв'язням, яких незаконно утримують у в'язницях та СІЗО.

Водночас вона заявила, що Росія висилає вісьмох українських дипломатів із посольства в Москві та п'ятьох — з консульства в Ростові-на-Дону.

«Росія, за традицією, діє підло і боляче. У відповідь на висилку 13 російських дипломатів, які займалися сумнівною діяльністю в Україні, вони висилають 13 наших діючих дипломатів, в основному з посольства в Москві, й 5 — з нашого консульства в Ростові. Саме там відбуваються більшість судилищ над українськими політв"язнями», — зазначила Геращенко.

Крім того, вона заявила, що Київ очікує посилення солідарності світу щодо звільнення українських заручників, «посилення тиску на РФ, яка 4 роки утримує О. Сенцова. О. Кольченка, В. Карп"юка, С. Клиха, інших наших бранців».

«Президента, планую звернутися до всіх посольств країн ЄС і G7, з проханням, щоб їх представники в РФ відвідували всі суди над українцями і кримськими татарами — в Москві, Ростові, всюди, де триває цей фарс. Це буде жест солідарності з Україною, яка виступила солідарно з Британією і світом», — наголосила вона.

«Перше — ВР зобов"язана, нарешті, прийняти закон про дипломатичну службу, аби посилити соціальні гарантії наших дипломатів, створити належні умови і захист. Також в уряді необхідно на рівні одного з діючих віце-прем"єрів закріпити високопосадовця, який буде координувати роботу всіх відомств по наданню підтримки і юридичною допомоги родинам заручників і політв"язнів, українців і кримських татар», — додала віце-спікер Ради.

Схожі новини