Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Іноді плетемо і вночі. Нам це потрібно для перезавантаження»

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї - унікальна виставка «картин» на маскувальних сітках

Фото з особистого альбому Валентини Вініченко
Фото з особистого альбому Валентини Вініченко

Кілька днів тому у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрили унікальну виставку «Маскувальний арт» від волонтерської організації «Під парасолькою». Унікальність виставки у тому, що «картини» виконані на маскувальних сітках. Ідея створення «картин» належить Валентині Вініченко.

Коли я зателефонувала пані Валентині, вона відразу перепросила за свою не дуже правильну вимову. Розумію, що жінці, яка все життя прожила у російськомовному Запоріжжі, не так легко вільно перейти на українську. З поваги до неї пропоную, щоб відповідала мені російською. «Та ви що? Я принципово більше не розмовляю російською! Тільки українською! Хоча я — російськомовна. Українську ніколи не вивчала, бо приїхала з Мордовії - ще у шкільні роки. Могла взагалі не вчити українську, але мені було цікаво. Зараз повністю перейшла на українську».

За фахом пані Валентина гідролог. Але 45 років віддала туристичній сфері - працювала гідом-екскурсоводом. Та і зараз, як тільки випадає нагода, жінка проводить екскурсії українською мовою.

— Маскувальні сітки ми почали плести ще у 2014-му, — розповіла журналістці «ВЗ» пані Валентина. — Моя донька Катерина за фахом технолог жіночого одягу. Це саме вона розробила технологію плетення сіток. Їй навіть за це вручили орден від Міністерства оборони. За увесь час ми сплели понад пів мільйона квадратних метрів маскувальних сіток. А з початку повномасштабного вторгнення, тобто з лютого 2022-го — понад 50 тисяч кв м сіток, якими можна закрити понад 1000 танків чи БТРів.

— У Запоріжжі дуже «гаряче». Чи не мали наміру виїхати у більш безпечне місто?

— Нікуди не виїжджала. Я тут живу. Тут мій дім. І тут я маю жити.

— Як з’явилася ідея сплести не просто сітку, а картину?

— Це було у 2022 році, перед Днем вишиванки. У нас завжди на День вишиванки була святкова хода. Звісно, у 2022-му зробити це було неможливо. І ми вирішили зробити святкову сітку. Плели дуже швидко. Практично, за день зробили. Ідея такого виробу належить мені. У нашому центрі, який називається «Під парасолькою», працює народна майстриня з вишивки Тетяна Листопад. Ми зробили малюнок, і за ним почали плести. А ще у нас є дуже гарна картина, зроблена за малюнком чотирирічної дівчинки Кіри. Ми надихнулися і зробили її на Зелені свята. І не просто показали свою роботу, а й провели показ колекції одягу. І тут всім захотілося нам допомагати, бодай одну стрічку вплести у сітку. А вже наступного року на День вишиванки ми зробили «Розлючену вишиванку».

Цю картину ми плели удвох з Тетяною Листопад. Знаєте, картини плетемо іноді і вночі. У нас зібралися творчі люди. Нам це потрібно для перезавантаження. Інакше буде повне вигорання.

— Бачу, картини доволі великих розмірів…

— Найбільша має 6,5 метра на 3,5 м. Картина «Мальви» також велика — 4 м на 1,7 м. На сьогодні у нашій колекції 5 великих картин і 5 не дуже великих. Але у нас є багато планів і задумів. Коли ми плетемо картини, працюємо з кольорами і відтінками. Ті навички допомагають плести маскувальні сітки. Моя донька Катерина розробила нову техніку «хамелеон». У плетінні сіток — від 15 до 25 кольорів, іноді і 30 кольорів та відтінків.

Схожі новини