Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лелеці-безхатьку повернули його гніздо

На прохання жителів села Розвадова енергетики заново поставили повалену електроопору, на якій раніше жила сім'я бузьків

Розвадівський лелека знову у рідному гнізді. Фото із Фейсбук-сторінки «Підслухано Розвадів».
Розвадівський лелека знову у рідному гнізді. Фото із Фейсбук-сторінки «Підслухано Розвадів».

У жителів села Розвадова на Стрийщині сьогодні неймовірна радість: лелеча сім'я, яка мешкала на стовпі біля церкви, але через обставини залишилася без гнізда на ньому, знову має свою домівку. Її відновили енергетики. До «новобудови» і «новосела» на ній приходять люди, фотографуються, знімають відео. Вважають цю подію головною новиною тижня.

Кілька днів тому ми писали про цю драматичну історію. Взимку внаслідок просідання ґрунту у Розвадові упала недіюча електроопора з гніздом. Коли енергетики (вони залучені до міжнародної програми охорони лелек) разом із місцевими активістами хотіли заново поставити цей стовп, перенісши його на кількадесят метрів убік, запротестував настоятель місцевого храму Богдан Колібек разом з дружиною і сином-священником. Вони не дозволяли проводити роботи. Казали, щоб лелеки шукали собі інше місце. Отець Богдан був не вдоволений тим, що стовп мав стояти навпроти його хати (вона через дорогу). У розмові з кореспондентом «Високого Замку» свої дії душпастир мотивував тим, що бузьки приноситимуть жаб і вужів, які залазитимуть до нього на подвір'я…

Цей «бойкот» викликав великий резонанс у Розвадові. Місцеві жителі обурювалися поведінкою отця Богдана, вимагали поставити електроопору на місце, адже лелеки ось-ось повинні були прилетіти.

Так і сталося. У минулий четвер, у день виходу нашої газети із публікацією про лелек, бузько, який мешкав біля церкви, після осінньо-зимового перебування у чужині з’явився у селі. Довго кружляв над храмом і не розумів, де поділася його оселя. Ця картина додавала жалю всім, хто проходив біля цього місця, людям краялося серце, не могли дивитися на ті поневіряння птаха. У соцмережах закипали пристрасті. Врешті-решт рядові розвадівці, священник звернулися до голови громади Романа Сидора, щоб якнайшвидше вирішити ситуацію. Долучилася до справи завідувачка дитсадка Марія Бутковська. Визначилися з місцем, і у суботу зранку приїхали електромонтери, встановили опору, змонтували там платформу, гніздо на ній. А за якусь годину туди приземлився бузько…

— Цей лелека є одним і символів нашого села, до нього ми всі звикли, без нього нам ну ніяк! — каже пан Ігор, який живе неподалік. — У понеділок велике свято — Благовіщення. Не уявляю, як би то виглядало: люди ідуть до храму, а наш бузько, не маючи свого гнізда, сидить на церковній брамі… Добре, що все стало на свої місця. Наш бузько чекає свою пару, порядкує у гнізді. Ми всі у гарному настрої.

Схожі новини