Передплата 2024 ВЗ

Дядя Гріша збирає по тилових містах гроші на дрони

Відомий своєю мужністю волонтер приїхав до Львова

Фото автора
Фото автора

Відомий усій Україні волонтер Григорій Янченко (дядя Гріша) приїхав до Львова у рамках Всеукраїнського благодійного турне, щоб назбирати кошти на купівлю дронів для знищення ворога. З 2014 року у свої 77 роки чоловік, який пересувається на кріслі колісному, вже зібрав 7 мільйонів гривень. Волонтер-десантник дядя Гріша відвідав на західних теренах країни Тернопіль та Івано-Франківськ. Збирає по тилових містах країни на Мавіки. Для збору має спеціальну скриньку — з пластикового п’ятилітрового відра.

Місце зустрічі із львів'янами — площа біля пам’ятника Тараса Шевченка. Знайомлюся з літнім волонтером. На його кріслі колісному — синьо-жовтий стяг, а з мініколонки лунає українська музика. Саме вона супроводжує чоловіка по усіх містах, куди приїжджає з благодійною місією.

Запитую, чому вирішив волонтерити.

«Я відповідальний. Не можу взяти в руки зброю, а хочу допомагати українській армії! І крісло колісне мені не завада, — відповів. — Не відчуваю втоми. Втомлюється той, хто нічого не робить».

Запитую звідки взялося звертання «дядя Гріша». «Це позивний з часів мого волонтерства у 2014 році з „передка“, — відповідає пан Григорій. — Коли туди приїжджав, то зустрічав захисників різного віку. Звертатися до мене на ім'я та по батькові їм було якось незручно. Дядя Гріша — оптимальний варіант. Зараз куди б не приїхав, усі мене знають, як дядю Грішу».

«Донати зменшуються, а запити військових залишаються»

… Григорій Янченко родом із Чернігівщини, тривалий час мешкав у Херсоні. Після служби в армії втратив обидві ноги і пальці на руках. Переніс 34 операції й опинився у колісному кріслі. Втім, це не заважає йому допомагати військовим з 2014 року. Після повномасштабного нападу рф на Україну пан Григорій почав виступати у людних містах Херсона, де прожив понад 50 років.

На ринках та вокзалі вмикав гімн України. Відео стали популярними у соцмережах, як приклад незламності українського духу херсонців. У вересні 2022 року волонтер евакуювався з Херсона, але продовжує активно підтримувати ЗСУ. Зараз його другим домом стало Запоріжжя.

«Донати зменшуються, а запити військових залишаються і вони дороговартісні, — каже чоловік для „ВЗ“. — Щоб зібрати на те, що просять військові, вирішив зробити турне по Україні. Один дрон коштує 18−19 тисяч гривень, а я везу на фронт 10. Тобто треба назбирати 190 тисяч. Відколи живу в Запоріжжі, передав на фронт 16 Мавіків та 28 дронів. Для ЗСУ збирав гроші у Дніпрі, Полтаві, Черкасах. Тепер приїхав на захід України».

Дядя Гріша їздить по містах потягами, автобусами, маршрутками… У кожному місті його супроводжують херсонські друзі, які допомагають йому у всьому.

«Дєда, ти катаєшся последние дни»

Про життя у Херсоні часів окупації говорить не охоче. Це були страшні часи знущання з цивільних. Траплялися курйозні випадки. Дядя Гріша пригадує, що їздив по вулицях зі скринькою. Одного разу до нього підійшли окупанти і кинули туди… російські рублі. Чоловік припускає, вони, мабуть, не зрозуміли на що збирають кошти… Дядя Гріша не розгубився — поміняв російські рублі на гривні і передав на допомогу військовим бригадам (через волонтерів).

Та у вересні 2022 року один колаборант сказав дяді Гріші: «Дєда, ти катаєшся последние дни». Тоді чоловік виїхав в Дніпро, а згодом у Запоріжжя.

«Через чотирнадцять блокпостів приїхав до Запоріжжя. Із тих чотирнадцяти — чотири були дуже суворі. Там перевіряли всі речі… У Херсоні за час його звільнення був п’ять разів, — розповідаю. — Коли туди приїжджаю, це для мене свято душі. Завжди туди їду з музичною колонкою. Підтримую їх дух. Херсонці мене надихають продовжувати свою місію».

Схожі новини