Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові волонтеру із Радивилова встановили протез (ФОТО)

  • 03.04.2024, 15:15
  • 430

35-річний чоловік, який виготовляє «бандеромобілі» для ЗСУ, дорогою на фронт втратив ногу внаслідок аварії

Фото із сайту Львівської міськради
Фото із сайту Львівської міськради

Олександр Вихованець із міста Радивилів на Рівненщині. Чоловік працював на місцевому підприємстві та виготовляв запчастини для легкових авто. На початку повномасштабного вторгнення він хотів піти у військо, та йому відмовили за станом здоров’я. Тоді чоловік розпочав волонтерити.

Спочатку на трасі Київ-Чоп він готував та роздавав їжу жінкам та дітям, які втікали від війни. Пізніше разом із однодумцями Олександр почав виготовляти для військових «бандеромобілі».

Також його команда обладнує ці авто турелями — установками для кріплення кулемета. Майстри розробили їх самостійно із підручних матеріалів. Відтак за два роки волонтерства, радивилівські механіки передали захисникам уже 400 броньованих та устаткованих турелями «бандеромобілів».

"Коли привозиш нашим хлопцям автівку на передову, відчуваєш шалене натхнення робити ще більше. Особливо, коли дізнаєшся, що саме ця привезена тобою машина врятувала життя не одному нашому воїну", — каже Олександр.

Минулого року у жовтні волонтер знову прямував на фронт. Він мав доставити черговий «бандеромобіль» оборонцям Донеччини. Та дорогою потрапив у ДТП і втратив праву ногу.

«Для мене це не втрата. Втрата — це у хлопців на нулі. А в мене так, легке поранення», — запевняє Олександр.

У центрі НЕЗЛАМНІ чоловік перебував у хірургічному відділенні, де йому очистили рану від інфекції та сформували куксу. Коли рана загоїлася, за роботу змогли взятися протезисти.

Олександра Вихованця нагородив Володимир Зеленський. Президент України вручив йому медаль «За працю та звитягу», поки чоловік перебував на реабілітації.

Три тижні тому Олександра запротезували. Завдяки наполегливій роботі з фізичними терапевтами, він досить швидко розпочав ходити на тимчасовому протезі.Незабаром Олександр отримає постійну штучну кінцівку. Він планує повернутися до своєї команди майстрів-волонтерів та разом продовжувати насичувати фронт «бандеромобілями».

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) — це клініка, де дорослі та діти, які постраждали від війни, отримують комплексну кваліфіковану медичну допомогу. Там діє реконструктивна хірургія, ортопедія і роботичне протезування. Постраждалим не лише встановлюють протези, а виготовляють їх на місці. Також у центрі займаються фізичною, психологічною та психосоціальною реабілітацією постраждалих військових та цивільних.

Мета центру — лікувати, протезувати, та реабілітувати постраждалих внаслідок війни в Україні, а не за кордоном.

Схожі новини