Передплата 2024 «Добрий господар»

Березень — значить, пора збирати березовий сік!

Через прохолодні ночі найперше беруть живильну вологу від кленів

Одна береза, кажуть ботаніки, здатна віддати за весну два відра свого нектару. Фото автора.
Одна береза, кажуть ботаніки, здатна віддати за весну два відра свого нектару. Фото автора.

Не за календарем погідна погода із середини лютого пришвидшила життя нашої фауни і флори. Раніше звичного з’явилися проліски, підсніжники, медунки, календула, фіалки. Активізувався і сокорух у березах. Тож нетерпеливі любителі лісових дарів уже збирають їхні «сльози».

Збирають не для масової заготівлі, а щоб, образно кажучи, відчути свіжість перемін у природі, присмак весни, який передає ця живильна волога берези. А відтак — самому підбадьоритися…

Масово, для поповнення продовольчих запасів, братимуть березовий сік трохи пізніше — коли пройдуть обіцяні морози.

Петро Вульчанський із Тернопільщини — один з тих, хто у ці дні повертається з лісу з повною тарою. Розповідає нам про свій промисел:
 — Щоб добре сочився березовий сік, нічна температура повітря повинна сягати 15 градусів. А у нас поки що ночі холодні. Почекаю трохи. В основному збираю зараз сік кленовий, він солодший. Додому приношу літрів з десять на день. Мама переварює, додає шипшини і трохи цукру. П'ємо всією сім'єю. Супервітаміни!

Під руками у заготівельників (та й в Інтернеті) приготовлено купу рецептів продукування кленового й березового соку. У нашого співрозмовника до березового «нектару», крім шипшини, додають кмену, скибок лимона, апельсину, льодяників «барбарис» і «дюшес».

— Знаю, дехто робить з березового соку ще й квас і навіть шампанське, — додає пан Петро. — У нас шампанське інше: із цвіту бузини, його робить дружина господаря. Треба дочекатися травня. Пізніше із солодких яблук будемо готувати домашній «Живчик»…

— Чим корисні весняні соки? — перепитує сільський краєзнавець? — І кленовий, і березовий напої добре проганяють шлаки, які зібралися в нашому організмі за зиму, очищають нирки.

Раніше на цьому обійсті березового соку заготовляли 200 літрів і більше. Зараз — менше, бо бракує трилітрових слоїків. Їх використовують для компотів із суниць, полуниць, малини, винограду, а також для закручування огірків, помідорів.