Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Екзоти із власного обійстя

Запоріжанка Тетяна Кузьмук уже 15 років не купує на ринку цитрусових, а вирощує сама. Починала з лимонів. Потім у неї з’явилися мандарини, бергамот, лайм, апельсини, грейпфрути, помело і навіть кавове деревце!

Фото з архіву Тетяни Кузьмук
Фото з архіву Тетяни Кузьмук

Зараз у зимовому саду господи­ні росте близько 30 сортів лимонів, серед яких є й рожеві. У цих рослин надзвичайно ефектний зовнішній вигляд. Поки зелені, плоди нагадують кавунчики, а після дозрівання набувають рожевого кольору. Зрештою, є і помаранчеві, й са­латові лимони. Смаком вони дуже відріз­няються від магазинних.

А нещодавно дозрів у жінки незви­чайний фрукт — акебія. Згадана ліана походить зі Східної Азії. Має легке ажур­не листя і чудові суцвіття, що виділяють аромат шоколаду (тому отримала ще одну назву — шоколадна ліана). Плоди також називають блакитними бананами — через витягнуту форму. Вони пахнуть кавою та корицею.

Виплекала ентузіастка і рідкісний строкатий різновид лайма Таїті. Фрукти розміром із невеликий лимон, можуть бути овальними або довгастими. Насін­ня майже відсутнє. Шкірка тонка, гладка, щільно прилягає до м’якоті. Плоди спо­чатку смугасті, а наприкінці дозрівання стають блідо-жовтими. М’якуш блідий, зеленувато-жовтий, ніжний, соковитий, зі справжнім лаймовим присмаком. Уро­жаїть рослина взимку.

Усі вирощені пані Тетяною екзоти надзвичайно смачні. Ще ж вони екологічно чисті, адже не обро­блені жодними хімічними препаратами.

У Тетяни Кузьмук виростають різноманітні плоди.
У Тетяни Кузьмук виростають різноманітні плоди.

Героїня нашої розповіді переконана, що отрима­ти апельсини та лимони можна навіть на балконі. Головне — правильно доглядати: не допускати за­сухи й застою води.

Займається Тетяна Кузьмук улюбленою спра­вою і під час війни. Заняття допомагає відволіктися від суворих буднів (адже регіон піддається шкваль­ним атакам російських агресорів). Коли господиня заходить у свій сад, то морально відпочиває, під­заряджається енергією, набирається позитиву та жаги до життя. А частину виручених від продажу саджанців коштів вона перераховує на закупівлю дронів для ЗСУ.