Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мікрозелень дарує вітаміни

Черкащанка Алла Мірошникова завжди мріяла мати бодай невеликий шматок городу. Свої бажання вона зуміла втілити на підвіконні, вирощуючи мікрозелень

Фото з архіву Алли Мірошникової.
Фото з архіву Алли Мірошникової.

Спочатку вишукувала ін­формацію в Інтернеті, де довідалася, що паростки дають у 40 разів більше вітамінів та мінералів, ніж дорослі росли­ни. Чому? Бо пагінці, котрі що­йно проросли, містять макси­мум корисних речовин, які потім витрачають під час вегетації.

Жінка вирішила поекспери­ментувати. Придбане у супер­маркеті насіння звичайного льону посіяла на медичну вату. Далі перепробувала понад два десятки культур — гірчиці, корі­андру, кукурудзи, руколи, го­роху, пшениці, жита, редису, капусти та навіть гречки. Виня­ток зробила хіба для огірків, по­мідорів, картоплі, зелень яких вважається отруйною.

На думку пані Алли, початків­цям найлегше отримати капус­ту. Вона досить ніжна на смак. Репродуктивний матеріал да­ють на агровату і щедро поли­вають (адже рослини дуже лю­блять вологу). Через тиждень буде готова зелень.

Агротехніка гороху дещо складніша. Його господиня ви­рощує на двох субстратах — ко­косовому та агроваті. Лоточки ліпше використовувати низькі (бо в них не так зіпріває насіння) і непрозорі.

Зерна необхідно на ніч замо­чити. Висадивши, рясно поли­вають та кладуть тару під прес вагою близько 1 кг (що при­швидшить появу корінців). Тоді світла не потрібно, а лише тепло (+18−22°С).

Після прокльовування єм­кості з рослинами заберіть з-під преса й на 5−10 секунд занурте у воду. Через отвори у дні во­лога дійде до корінчиків. Вони завжди повинні бути мокрими, але не надміру (бо можлива за­гнивання).

Доволі корисний і амарант червоний. Найкраще для нього підходить кокосовий субстрат (на агроваті вегетація сповіль­нюється). Після сівби ентузіаст­ка накриває лоток звичайними бахилами і виставляє на світле підвіконня.

Знадобляться взимку навіть паростки люцерни. Вони фор­муються упродовж тижня. А вже тоді потраплять у салат.

Зауважимо, що Аллі Мірош­никовій дуже подобається спо­стерігати за народженням у контейнері нового життя. Осо­бливо захоплює цей процес взимку, коли за вікном лежить сніг, а з ґрунтосуміші пробива­ється густа «щітка».

"Кожен паросток — мов ма­ленька дитинка. Необхідний особливий догляд — у міру те­пла, вологи. Добрив не ви­користовую взагалі, тому все вирощене — екологічно чисте. Вважаю, що на користь росли­нам іде й моя позитивна енергія та хороший настрій", — підсумо­вує черкащанка.

Анна Ковальська.

Схожі новини