Передплата 2024 «Добра кухня»

«Нема туристів — нема торгу»

У вихідні на сувенірному ринку «Вернісаж» пусто…

Фото авторки
Фото авторки

Через велику війну, яку розв’язала рф, туристів у Львові відчутно поменшало. Це вдарило по ключових видах бізнесу, які «заточені» під іноземних гостей. Чи не найбільше постраждала сфера продажу сувенірної продукції. Продавці нарікають на поганий торг і в популярних сувенірних магазинах центру, і на спеціалізованих ринках, де гості зазвичай купують різноманітний крам на згадку про своє перебування у місті. За словами менеджерів сувенірних магазинів, з лютого 2022 року торгівля обвалилася на 30−40%.

Журналістка «ВЗ» вирішила дізнатися, як почувається улюблене місце багатьох туристів Львова — сувенірний ринок «Вернісаж».

Відвідала ринок на вихідні в останні дні січня. Бо зазвичай на вихідні тут найбільше покупців. Але картина, яку побачила, розчарувала. «Вернісаж» вже далеко не той, що був до 24 лютого 2022 року. Є чимало вільних місць для торгівлі, покупців можна порахувати на пальцях. Продавці сумують і припрошують хоч щось купити на згадку.

«Та який зараз торг?, — нарікає продавчиня вишиванок Надія. — Нема туристів — нема торгу сувенірами. Покупці економлять, торгуються з нами. Дехто просто питає ціну і йде геть. От кияни недавно нарікали, що у Львові все дорого: і сувеніри, і ресторани…»

Запитую про денний заробіток на ринку. Кажуть, до війни товарів купували щонайменше на 5 тисяч гривень (іноземці) та 2−3 тисячі (український турист). Тепер — 500−800 гривень. Продавці картин кажуть, що в них ще гірша ситуація — за тиждень можуть продати одну, максимум дві картини…

Ціни на картини на «Вернісажі» стартують від півтори тисячі гривень. Мені сподобалися кілька картин з архітектурою Львова.

Окремі роботи вражали не лише майстерністю, а й тематикою — осіннє місто з пожовтілим листям та мокрим від ранкового дощу асфальтом. Це авторська робота олійними фарбами на полотні. В залежності від розміру полотна, картини із зображенням архітектури міста коштують 2,5−4,5 тисячі гривень.

Вишиті жіночі сорочки коштують від 2,5 тисячі гривень, вишиті сукні - 4−6 тисяч грн. Дитячі сорочки — від півтори тисячі грн.

Вишиті доріжки для декору скатертини (на святковий стіл) — півтори тисячі гривень (продавчиня готова була зробити 500 гривень знижки), серветки — 250−500 грн.

У тренді - масивні шкіряні браслети оздоблені напівдорогоцінним камінням. За них просять півтори тисячі гривень. Продавчиня Анна каже, таких не знайдете ніде, її роботи не мають копій. Жінка теж нарікає на брак покупців. «Колись в нас були іноземці, торг був кращим. Українцям зараз не до сувенірів», — на песимістичній ноті підсумувала моя співрозмовниця.

Щоправда, зберігається попит на аксесуари в патріотичному стилі - з тризубами та в кольорах синьо-жовтого прапора. За патріотичні підвіски просять 100−150 грн.

«Родзинка» ринку «Вернісаж» — гіпсове погруддя президента України Володимира Зеленського. За нього правлять тисячу гривень. Ідею ще торік придумали черкаські волонтери, подружжя Чернових, які з перших днів широкомасштабного вторгнення допомагають фронту. Половину виручки за погруддя Володимира Зеленського волонтери донатять на потреби ЗСУ.