Передплата 2024 ВЗ

Реабілітаційний «Купол гуцула»

У Чернівецькій області захисник Олег Ревега облаштував оригінальний центр, де допомагають ветеранам війни «перезавантажитися»

Фото "Молодий Буковинець"
Фото "Молодий Буковинець"

У селі Путилі Чернівецької області, поруч з румунським кордоном облаштували унікальний реабілітаційний центр для військових «Купол гуцула». У двоповерховому куполі одночасно можуть проживати понад десять захисників, аби «перезавантажитися». Заклад для військових ветеранів облаштував 35-річний буковинець Олег Ревега.

Вигляд з панорамного вікна купола на краєвиди Буковини.
Вигляд з панорамного вікна купола на краєвиди Буковини.

Олег — військовий доброволець із позивним «Гуцул», волонтер, громадський діяч. Чоловік захищає Україну на фронті ще від часів Майдану, 2014 року. Каже, події під час Революції Гідності дуже вплинули на його майбутнє. Відтоді виношував ідею — зробити щось корисне для реабілітації військових.

«Купол Гуцула» — не перший благодійний проєкт Олега Ревеги. У 2018 році чоловік збирав дітей зі сходу України та організував їм відпочинок на Буковині. У горах відпочивали діти із Первомаївки та інших населених пунктів Донеччини: відновлювались, знаходили друзів, вивчали нові для себе традиції та звичаї. Олег Ревега каже, що такі табори організував для того, щоб показати, що «бандерівці» не «їдять» дітей, як це роками поширювала кремлівська пропаганда. Запевнив, усі діти повернулися в свої домівки на схід з новими враженнями про «західняків».

"До 2014 року я жив в Німеччині. Повернувся, хоча мав вибір жити у безпечній країні із високою зарплатою. Продав «Жигуль», купив Chrysler та поїхав волонтерити на схід, — розповів журналісту Олег Ревега. — «Купол Гуцула» відкрив у 2023 році. Це унікальний проєкт для мене. Тут гарна місцевість, яка оточена горами зі всіх боків, а якщо піднятись на найвищу точку, можна побачити Говерлу. Як виникла ідея побудувати такий реабілітаційний центр? Спілкувався із захисниками, бачив їх моральний стан та розумів, що хочу допомагати. Мав можливість збудувати цей центр, адже мав бажання та земельну ділянку в горах. Спочатку робив все за гроші, які заробляв у Німеччині та на фронті. Згодом мені почали допомагати мама та вітчим. Зараз трішки важче. Хочу залучати меценатів та добровольців".

Олег Ревега пригадує, що реабілітаційний купол допомагали зводити його односельці, які раніше були на фронті та мають будівельні навички. Це побратими та однодумці, які загорілися ідеєю допомогти тим, які захищають мирне небо над Україною.

У реабілітаційному меню «Купола гуцула» — не лише традиційний відпочинок ветеранів, як в готелі (безкоштовний. — Авт.). Оскільки купол розташований у мальовничій гірській місцевості, захисники часто ходять на екскурсії. Недалеко від села Путили — туристичні локації Буковини: радіолокаційна «Памір» на горі Томнатик та озеро Гірське око. Олег Ревега також планує облаштувати біля «Купола гуцула» облаштувати інклюзивний спортивний майданчик. До роботи купола планує залучити психологів та реабілітологів. На дозвілля ветерани читають в куполі книжки із спеціальної бібліотеки, яку спеціально зібрав Олег Ревега. Частину книг — про постравматичний синдром.

«Пріоритет „Купола гуцула“ — для поранених військових, які в реабілітаційній відпустці, — каже Олег Ревега. — Щоб вони могли приїхати сюди на стільки часу, скільки їм буде потрібно для відпочинку та перезавантаження. У нас була військова з піхоти, яка отримала поранення внаслідок танкового обстрілу».

Схожі новини