Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Висадити кавуни спонукала… війна

Нинішнього року житель села Вовчиці Зарічненської громади Вараського району Рівненської області Петро Швая задоволений своїм експериментом. Він зменшив площу під ягідниками, які плекав раніше, а на звільнених 25-ти сотках заклав власний баштан. Вдалося виростити 15 тонн «смугастиків»

Петро Швая задоволений урожаєм. Фото з архіву Петра Шваї.
Петро Швая задоволений урожаєм. Фото з архіву Петра Шваї.

Для північних областей підходить Талісман

— Я зважився на таке через окупацію Росією південних регіонів України, де тради­ційно вирощували баштан­ні культури. Кавуни стали справжнім делікатесом для жителів Рівненщини, — пояс­нює Петро Швая. — І ціни на них торік стрімко поповзли догори. Тож напрошувалося рішення: потрібно закладати власний баштан.

26-річний Петро досі не мав жодного досвіду у ви­рощуванні кавунів. Не так давно він залишив сту­дентську лаву, здобувши професію фітнес-тренера у Східноєвропейському на­ціональному університеті імені Лесі Українки (Луцьк). Не пішов працювати за фа­хом, а пустив своє коріння у рідну землю. Нині разом із дружиною Мариною об­робляє 4 гектари поля, займається ягідництвом — вирощує полуницю та ма­лину.

— Необхідну інформацію я почав черпати в Інтерне­ті, — продовжує свою роз­повідь молодий чоловік. — З'ясував, що до погод­них умов у нашій місцевос­ті підходять кавуни трьох сортів — Талісман, Лузітана та Карістан. На одному з сайтів замовив насіння цих смугастих ягід, яке ранньої весни висіяв у спеціальних касетах. У кожну лунку з сумішшю землі, піску та перегною клав по зернятку приблизно на глибину один сантиметр. За цими касета­ми доглядав у теплиці.

Петро стверджує, що за­вдяки таким нехитрим се­кретам отримав міцнішу розсаду, яка не потребувала пікірування.

Під баштан фермер відвів ділянку з піщаним ґрунтом, який швидко пропускає крізь себе вологу. І це запобігає загниванню кореневища рослин.

25-денну розсаду енту­зіаст висаджував на ділянку вручну разом із дружиною. Займалися цією справою три дні поспіль. Щоб не нашко­дили перепади температури, рослини відразу накрили аг­роволокном.

— І таким чином врятували баштан від загибелі, — на­голошує Петро. — Бо через кілька днів стовпчик термо­метра опустився до +4°С, подекуди на поверхні спо­стерігалися навіть замороз­ки. Тож уся праця могла піти нанівець…

Баштан «пив» артезіанську воду і «харчувався» курячим послідом

Цей баштан різко ви­різняється на тлі інших ді­лянок в господарстві по­дружжя. Тут встановлено систему крапельного по­ливу. Ґрунт насичується артезіанською водою зі свердловини, яку обла­штовано неподалік.

— Посушливі періоди у нас трапляються усе частіше, — додає фермер. — А кавуни дуже люблять вологу. Тому без поливу не обійтися.

Петро Швая розповідає, що на своєму полі створив винятково чисті екологічні умови. Вносив у міжряддя органічне добриво на основі курячого посліду, яке містить усі макро- і мікроелементи, необхідні для збалансова­ного живлення. Таким чином удається запобігти утворен­ню нітратів у плодах.

Під час вегетаційного пе­ріоду чоловік також обробляв та підживлював рослини по­закореневим методом. Із цією метою використовував рідке органічне добриво, яким обприскував огудиння баштанних.

— Уже влітку, коли утворю­валася зав’язь, я був упев­нений, що отримаю врожай, — додає господар. — Проте подумати тоді не міг, що ре­зультат перевершить мої очікування. Зрілі плоди ма­ють у середньому 8−10 кі­лограмів. А «рекордсмен» заважив майже 12 кіло. Мої кавуни містять багато цукру — 13−14 відсотків і більше. Я впевнений, що вони можуть зберігатися без псування кілька місяців і при цьому не втрачатимуть смакових якос­тей.

Зі 25-ти соток зібрано не менше 15 тонн кавунів. Часто Петро привозить їх на ринок селища Зарічного. По­пит на ці плоди збільшуєть­ся. Тутешні жителі не надто охоче купують солодкі ягоди з Туреччини, Греції, Азер­байджану, Румунії, Болгарії. А ось місцеві кавуни беруть залюбки. Бо ж свої - свіжі, соковиті, смачні, до них не дорівнятися тим, що тижня­ми транспортуються з з-за кордону.

Тож не дивно, що вже дех­то з односельчан Петра заці­кавився «баштанною» спра­вою.

— Я вважаю, що кожен у нашому краї може виростити таку смакоту, — усміхається ґазда. — Нічого складного у цьому немає. Нинішній уро­жай спонукає мене у наступ­ному році збільшити площу баштану. Спробую довести її до двох гектарів.

Схожі новини