Передплата 2024 «Добрий господар»

У Брусів вродила велика цибуля

Володимир та Людмила Бруси живуть у селищі Коврай Зо­лотоніського району. Разом із батьками та двома дітьми до­глядають чимале хазяйство

Володимир Брус із сім’єю дружно збирає урожай цибулі. Скрін із відео Володимир Бруса.
Володимир Брус із сім’єю дружно збирає урожай цибулі. Скрін із відео Володимир Бруса.

Пан Володимир за фа­хом інженер-технолог із виробництва і пере­робки продукції тваринництва. Пропрацювавши після навчання кілька місяців зоотехніком, ви­рішив займатися власною спра­вою. Почав возити городину та м’ясо для продажу на ярмарки у Києві. Згодом завів чотирьох корів, тож до асортименту до­далося й молоко.

А ще дбайлива родина актив­но працює на землі. Недавно всі дружно збирали цибулю. Хоро­ший урожай дали голландські сорти Штутті та Болєро.

Спочатку викопані росли­ни працелюби поскладали на грядці для підсихання. Через три дні, коли добре обтрушу­ються грудки землі й облущу­ються обгортки, овочі сортують та заносять на горище. Там роз­сипають тонким шаром (аби не допустити випрівання).

Повернуться до цибулі аж у жовтні. Тоді необхідно обрізати стебла, перебрати, запакувати в мішки. Зберігають урожай у сухому прохолодному місці (в погребі головки швидко загни­ватимуть).

Тим часом на городі до­ходить належних кондицій морква сорту Королева осені. Неподалік росте кукурудза, на­ливаються кавуни, дині, гарбу­зи, зав’язується капуста. Також є столові буряки, гострий пе­рець, в’ються по шпалерах огір­ки, червоніють помідори.

Тут же зеленіє петрушка. Один раз листя вже зрізали та засолили. Однак до осені ви­росте молоде.

А ось на місці викопаного час­нику ентузіасти посадили кілька рядочків картоплі. Тож восени смакуватимуть молодою буль­бою. Решту вивільнених площ засіють гірчицею, яка оздо­ровлює та підживлює ґрунт…

Аби впоратися з роботою, докладає максимум зусиль уся родина. Поряд із батьками, ба­бусею та дідусем працює і стар­ший син — п’ятирічний Матвій. Уже змалку він привчається до господарювання.

Схожі новини