Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Екскурсовод 0001»

До Дня народження покійного Петра Радковця у Львові започаткували екскурсійний маршрут, щоб вшанувати пам‘ять людини, яка вчила туристів закохуватися у місто

Діана Борисенко розповідає про «фішки» роботи Петра Радковця.. Фото Романа Балука
Діана Борисенко розповідає про «фішки» роботи Петра Радковця.. Фото Романа Балука

У четвер, 27 квітня, відомому екскурсоводу Петру Радковцю, який раптово пішов у засвіти у лютому, мало б виповнитися 59 років. З цієї нагоди у Львові започаткували екскурсію, щоби вшанувати пам‘ять людини, яка роками майстерно вчила мільйони гостей зі всього світу закохуватися у Львів. Це екскурсія «Екскурсовод 0001». Саме так написано в його квитку екскурсовода, який отримала родина.

Авторський маршрут пам’яті Петра Радковця розробила колега Петра та його близька соратниця Діана Борисенко (у співпраці із родиною екскурсовода та Львівським туристичним офісом). На першу екскурсію зібралося кількадесят львів'ян.

Для екскурсії немає поганої погоди

Це двогодинна екскурсія, маршрут якої пролягає центральною частиною міста через місця, якими Петро Радковець часто водив екскурсії. На кожній зупинці (їх понад десять) Діана Борисенко розповіла історії, пов’язані з Петром Радковцем та особливостями його екскурсійної справи.
Екскурсія стартувала на площі біля Успенської церкви, далі проходила по вулиці Вірменській, площі Ринок та фінішувала біля пам’ятника Тарасу Шевченку на проспекті Свободи.

… У день народження маестро екскурсійної справи «небесна канцелярія» не потішила квітневим теплом. Діана Борисенко каже, що Петро Радковець казав, що для екскурсії немає поганої погоди. Варто лише одягнути по погоді. Пан Петро був справжній львівський батяр з великою колекцією капелюхів на усі сезони мінливої львівської погоди. Пані Діана одягнулася на цю екскурсію у тотал-беж, додала акцент на талії - одягнула вишукану атласну баску. Як справжня львівська пані не обходитися без бежевого пальто та парасольки (при всяк випадок).

А Петро Радковець любив одягати капелюх-мельоник, круглі окуляри, метелик, носовичок в кишені та закручені вуса — невід'ємні аксесуари львівського джентльмена, який розповідав про історію Львова.

Найдовша його екскурсія тривала двадцять годин

Одного разу Радковця запитали, скільки треба часу, аби пізнати весь Львів. Він відповів: «І життя може не вистачити». Найдовша його екскурсія тривала двадцять годин, пригадує Діана Борисенко. Проте він ніколи не втомлювався і не мав професійного вигорання. Принаймні його колеги ніколи цього не бачили.

Схожі новини