Передплата 2024 ВЗ

«Кава це не напій, а процес»

До річниці смерті екскурсовода Петра Радковця у Львові провели екскурсію «Екскурсовод 0001», де озвучували його цитати про каву, Львів та подружнє життя

Фото авторки та з ФБ Катерини Радковець
Фото авторки та з ФБ Катерини Радковець

4 лютого 2024 року виповнився рік від раптової смерті відомого львівського екскурсовода Петра Радковця. Відомий львовознавець та гід зі стажем відійшов у засвіти у 59-річному віці, працював до останнього подиху: організовував та особисто проводив екскурсійні тури вимушеним переселенцям та військовим, які проходять медичну реабілітацію у Львові.

Петро Радковець — людина-легенда не лише у царині туризму. Працював на міжнародну промоцію Львова. Найвпізнаваніший екскурсовод Львова та України, автор неймовірних туристичних маршрутів. Серед його професійних рис — під час екскурсії вмів закохати у Львів усіх учасників групи, розповісти історичні факти настільки цікаво, щоб сюди захотілося приїхати ще та порекомендувати його екскурсії друзям. Не кожному екскурсоводу Львова так вдавалося тримати увагу туристів.

У сумну дату річниці смерті Петра Радковця у Львові відбулася пам’ятна екскурсія, яку провела його колега Діана Борисенко. Це екскурсія «Екскурсовод 0001». Назва походить від номерного знаку посвідчення Петра Радковця, яке торік в мерії видали посмертно (документи на офіційне посвідчення Радковець подав ще за життя, за кілька тижнів до раптової смерті).

Восени 2023 року управління туризму Львівської міської ради разом з групою екскурсоводів вирішили організувати тур улюбленими місцями Петра Радковця. Тур користується попитом. На річницю смерті на екскурсію про легендарного екскурсовода зареєтрувалося 50 охочих, доведеться проводити її і наступної неділі.

Групу вирішили поділити по 25 осіб. Діана Борисенко була у стилізованому костюмі львівської пані часів Середньовіччя, який взяла в театрі Марії Заньковецької.

«Петро Радковець був головним локомотивом туризму, — каже Діана Борисенко. — Любив цю справу, поводився шляхетно за усіх обставин. Петро любив людей, гостей. Мав стільки тепла, гумору, знань… Ніколи не впадав у депресію».

«Екскурсовод 0001» — це неспішна мандрівка улюбленими туристичними локаціями Петра Радковця в центрі Львова. Це шість туристичних локацій, які включені в програми багатох екскурсоводів. Проте Петро додавав в програму свої «фішки». Старт туру — з вулиці Руської. Там Діана Борисенко показує Успенську церкву, а також 8-у школу. Саме в цій школі з поглибленим вивченням німецької мови навчався Петро Радковець. Щоправда, екскурсоводу бракувало знань німецької, щоб вести свої екскурсії німецькою мовою. Хоча добре читав німецькою.

Пані Діана показує також страхове товариство «Дністер», а також улюблену кав’ярню Радковців «Золотий дукат».

«Петро часто говорив, що кава це не напій, а процес, — розповідає Діана Борисенко у коментарі для „ВЗ“. — Його улюблена кав‘ярня — „Золотий дукат“, де пив каву з фіолетовим відтінком Гаркавій. Це кава з гірчинкою. Її любили пити брати Іван і Петро Радковці».

Пані Діана пригадує, що каві покійний екскурсовод присвячував чимало жартівливих висловів. Один з них: «В житті не можна псувати три речі. Каву — цукром та молоком, вино — водою, а кохання — шлюбом».

Про шлюб Радковець був не правий. Бо з дружиною Галиною Петро щасливо прожив у шлюбі 37 років — в любові та порозумінні. Їхня пара викликала захоплення серед колег-екскурсоводів.

Далі туристи мандрують до пам’ятника Дровняку Никифорові-Епіфанію та до Домініканського костелу. На вулиці Вірменській гостям показують арт-кафе «Дзиґа», «Фацет», кав’ярню «Вірменка». Ці кав‘ярні зберігають традиції кавового Львова, є своєрідними візитівками міста.

На площі Ринок — палац Бандінеллі, леви біля Ратуші, фонтани, які зараз закриті на зимовий сезон. Фінішує екскурсія на проспекті Свободи. Цей проспект неабияк любив покійний екскурсовод.

Під час екскурсії Діана Борисенко цитувала свого колегу Петра Радковця. Особливо наголошувала на цитатах, які їй особливо імпонують.

«Петро часто говорив, що не можна любити того, чого не знаєш, — продовжує розмову Діана Борисенко. — Усе своє життя досліджував Львів, бо дуже його любив.

Якось журналісти спитали Петра скільки часу потрібно, щоб вивчити Львів. Відповів, що цілого життя може й не вистачити…".

Схожі новини