Передплата 2024 «Добрий господар»

Душа прадавнього лісу

З 2 березня анімаційна стрічка «Мавка. Лісова пісня» виходить у всеукраїнський прокат

Кадр з мільтфільму
Кадр з мільтфільму

У місті Лева відбувся допрем'єрний показ найочікуванішого українського анімаційного фільму останніх років «Мавка. Лісова пісня» (всеукраїнська прем'єра стрічки — 2 березня).

Коли ж, як не на початку весни починати прокат стрічки про кохання, природу, ліс, міфічні створіння… До того ж саме цю пору року любила Леся Українка, за твором якої знято цей фільм.

На перегляд запросили дітей вимушених переселенців з Маріуполя, Бахмута та інших міст, що найбільше страждають від російської агресії. Перед початком сеансу дітвору розважали Мавки — дівчата, вбрані як «кіношна» героїня.

Продюсерка анімаційної стрічки Ірина Костюк розповіла, що над фільмом команда працювала майже сім років. Стрічку мали намір показати значно раніше. Спочатку завадила пандемія, потім — повномасштабна війна. Але те, що ми так довго чекали на цей фільм, виправдано. Такого ще не було! «Мавка» — це зовсім новий рівень анімації в українському виробництві, що стане гідним конкурентом якісним зарубіжним продуктам.

В основі анімаційного фентезі «Мавка. Лісова пісня» — твір Лесі Українки. Віршована п'єса у трьох діях «Лісова пісня» написана у 1911 році. Світ побачило дві кіноекранізації цього твору та один мультфільм. 2015 року, коли було представлено проєкт, творці отримали часткове фінансування від Держкіно. Кошторис на виробництво кілька разів змінювався і нині становить 187 мільйонів гривень. У 2017 році проєкт взяв участь у міжнародному пітчингу.

… Сповнений таємниць та загадок ліс — під надійною охороною. Це є покликанням Мавки — Душі Лісу. У фільмі багато лісової нечисті, глядача зачаровує магія шуму, цікавою є локація села, що розташоване на пагорбах у вигляді писанок. Талановитий сільський хлопець Лукаш увесь час грає на сопілці. Чарівну мелодію почула Мавка. Сталося диво — вона закохалася у юнака. Але чи зможуть вони бути разом? На першому місці для дівчини завжди буде турбота про збереження Лісу та усіх його мешканців. Але домінує все ж таки кохання, те, «що в серці не вмирає», бо, як відомо, кохання і добро завжди перемагають зло.

Сюжет мультфільму актуальний і сьогодні та перегукується з сучасними подіями в Україні. Проте адаптація під жанр сімейної анімації робить його цікавим та зрозумілим для дорослих і дітей як в Україні, так і поза її межами.

Проєкт вже добре знаний на міжнародному ринку, права на показ в інших країнах придбали багато компаній-дистриб'юторів.

Мультфільм озвучили відомі українські артисти. Голосом Мавки говорить актриса Наталка Денисенко, Мавчині пісні співає Христина Соловій, Лукаша озвучив Артем Пивоваров, Шумника Гука — Михайло Хома (Дзідзьо), Лісовик — Назар Задніпровський, голосом українських жінок говорить Катерина Осадча. У мультфільмі легко впізнати голоси Ніни Матвієнко, Фагота, Наталі Сумської, Олега Скрипки, Сергія Притули. А сільські музиканти — гурт «ДахаБраха».

Після перегляду анімаційної стрічки зал довго аплодував. А мене аж розпирала гордість: ось воно, наше, українське, якісне кіно. Кіно про кохання, дружбу і мир!

А тим часом…

За сприяння Посольства України у Саудівській Аравії 26 лютого відбувся кінопоказ «Мавки» у місті Ер-Ріяді.

Схожі новини