Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ведмеді прописалися у Чорнобилі

Дика природа сильніша від атома

У зоні відчуження добре почувається й рись.
У зоні відчуження добре почувається й рись.

Такий висновок напрошується після повідомлення співробітників Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. На цій території (так звана зона відчуження), яка у 1986 році зазнала наслідків аварії на атомній електростанції, науковці вкотре помітили ведмедя. Його зафіксували з допомогою фотопасток.

Зважаючи на те, який згубний вплив радіація зробила на довкілля цього краю, появу клишоногого можна вважати науковою сенсацією. Вчені з обережним оптимізмом кажуть, що всемогутня природа поступово заліковує рани, завдані їй необачною діяльністю людини.

Досі вважалося, що на теренах України ведмеді водяться лише у Карпатах. Але двадцять років тому сліди його перебування знайшли в ураженому радіацією районі, куди доступ людей обмежено. Можливо, саме цей чинник і сприяв розмноженню ведмедів, які понад усе люблять спокій. Присутність цього звіра вселяє оптимізм, віру у те, що чорнобильська зона поступово, значно швидше, ніж передбачалося, самоочиститься від поганої енергії.

Фахівці, які відстежують стан флори і фауни довкола Чорнобиля, кажуть, що тут нині водяться рисі, кабани, стадо здичавілих корів з биком, вовки, лисиці, видри, лосі, олені, бобри. З’явилися тварини, які жили у цих краях століття тому, зокрема коні Пржевальського.
Чорнобильські науковці ведуть перемовини із Всесвітнім фондом дикої природи про те, щоб заселити у цю місцевість ще й зубрів.

Схожі новини