Передплата 2024 «Добрий господар»

Перетворив трактор на човен

Тепер ним і оре, й по озеру плаває

Важко уявити жителя села Червоної Слободи Черкаського району Володимира Жупінаса без трактора. Якщо чоловік не працює на ньому в полі, то залюбки вовтузиться зі своїм чотириколісним помічником у майстерні. І примудряється надавати йому більшої функціональності, розширити можливості. Виходить із того справжнє диво.

Раніше пан Володимир «обкатав» три японські трактори, які ніколи не вважав довершеними. Завжди хотілося у них щось удоскона­лити. Тож четвертого сталево­го коня з «країни вранішнього сонця» вирішив пристосувати для власних потреб.

– Я з дитинства люблю ри­боловлю, відпочинок на березі ставу, річки чи озера, – розпо­відає аматор-винахідник. – Тож задався метою створити амфі­бію, щоб була можливість взя­ти «на борт» компанію і з вудка­ми поплавати.

Під японським трактором пан Володимир прикріпив гвинт, а спереду облаштував так званий «ніс», позаду – корму, приробивши повітряні піддони та майданчик для риболовлі або водних прогулянок. За штурвал слугує звичайне кермо.

Умілець власноруч переобладнав трактор на плавзасіб.
Умілець власноруч переобладнав трактор на плавзасіб.

Умілець каже, що то кон­струкція затятого рибалки – «від коліна, молотка та кувал­ди». І вона сприймається як одне ціле, химерний диво-ви­твір техніки. Тепер на такому тракторі ентузіаст господа­рює не лише на суходолі (оре, косить, підгортає картоплю тощо), а й освоює «водні шля­хи» на місцевих плесах.

До речі, раціоналізатор де­сятки разів випробовував своє дитя на Дніпрі. Тішиться, що ніколи не зазнавав невдачі. Згадує, як на початках сусіди насміхалися: «Що ти витворя­єш?! Невже трактора хочеш втопити?»… Тепер же просять, аби взяв «на борт» диво-ма­шини. Так що пан Володимир став місцевою знаменитістю. А у селі його називають «капіта­ном ближнього плавання».

Ґазда зазвичай бере у рейс до шести людей. Усій своїй родині прищепив бажання «хо­дити» по місцевих водоймах. Часто здійснює такі прогулян­ки з дружиною Тетяною, внука­ми Анастасією та Богданом, які виступають одночасно у ролі пасажирів і «матросів».

– Ми допомагаємо дідусеві організовувати водні переве­зення, – розповідає Анастасія. – Я жодного разу не відчувала страху, перепливаючи на трак­торі озеро. Навпаки: адреналін аж зашкалює під час руху.

– «Працювати» і прогулюва­тися на такій амфібії – справ­жнє задоволення, – стверджує пані Тетяна. – З цим ніщо не зрівняється. Плавати на своє­му тракторі можемо доти, поки не використаємо всю солярку.

Пан Володимир зізнався, що виношує нові ідеї щодо перетворення чотириколісної техніки. Відтак слід чекати чер­гових напрацювань.

Схожі новини