Передплата 2024 «Добра кухня»

Золоте пір’я, птахи у квітах…

Українські художники зобразили своє бачення зимових свят

Відчуття свята… Кожен вкладає у нього свій особливий зміст. У Львівській галереї “Зелена канапа” триває виставка, у якій художники з різних міст України зобразили своє бачення зими та пов’язаних з нею свят.

Загорнені у сніг будинки, в’язані шкарпетки, різноколірний килим з бабусиної хати... Усі ці креативно зображені предмети асоціюються у сучасних художників із зимовими святами та усім знайомим з дитинства очікуванням дива. Нетиповий з вигляду Санта Клаус із вусами - таким його уявляє Сергій Резніченко.

Соломія Ковтун представила роботу “Народження клітин”, адже узимку святкуємо народження Божого Дитяти.

Соломія Ковтун. "Народження клітин". Фото автора
Соломія Ковтун. "Народження клітин". Фото автора

Робота зі скла Христини Меленчук “Птахи у квітах” виглядає, як візерунок на льоду.

Привертає увагу незвичний витвір мистецтва Антоніни Денисюк - “Об’єкт з пір’я”. Він виконаний у двох варіантах - із сусального золота та срібла, якими оздоблюють художні твори.

Олеся Домарадзька та витинанка з обкладинки "Vogue". Фото автора
Олеся Домарадзька та витинанка з обкладинки "Vogue". Фото автора

За словами власниці галереї, художниці Олесі Домарадзької, пір’я - унікальне явище у природі. Адже воно - найлегше і надзвичайно сильне водночас. А ще асоціюється з зимовими карнавалами.

Одна з родзинок виставки - оригінальна витинанка Дарії Альошкіної, яка прикрашала обкладинку журналу “Vogue”. Робота завішує величезне вікно - від стелі до підлоги та асоціюється з зимою та льодом.

“Років з п’ятнадцять тому я гуляла Львовом напередодні зимових свят і побачила звичайнісіньку шопку, - згадує власниця галереї “Зелена канапа” та організаторка виставки Олеся Домарадзька. - Подумала, що в Україні - багато талановитих митців, тож варто зробити виставку шопок, які вони створять власноруч. З того часу українські художники щороку готують роботи до зимових свят, у яких переповідають свої бачення цих урочистостей та пов’язаних з ними атрибутів”.

Відвідати виставку безкоштовно можуть усі охочі протягом новорічних та різдвяних свят.

Читайте також: «Свій перший вертеп я намалював після вечорниць, які побачив на сцені заньківчан»

Схожі новини