Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Як же вберегтися від того клятого грипу? Міфи і правда

Міністерство охорони здоров'я рекомендує робити щеплення

У Києві від ускладнення грипу померла семирічна дівчинка (посмертно у неї виявили РНК вірусу грипу В). Батьки пізно звернулися по медичну допомогу. На Львівщині ГРВЗ забрало життя п'ятимісячного малюка. “У дитини виявили риновірус, який належить до респіраторної групи інфекцій”, - розповіла керівник Центру грипу Центру громадського здоров'я Оксана Артемчук. Що ж робити, аби уникнути зараження?

Медики радять... часто мити руки з милом. (Останні дослідження показують, що кожна п'ята людина не миє рук після відвідин туалету, кожен десятий лише споліскує пальці, а 40% миють руки менше 10 секунд, чого недостатньо, щоб змити віруси з долонь). Треба також уникати місць великого скупчення людей, не торкатися зайвий раз обличчя, не класти пальці до рота і не терти очі, регулярно зрошувати слизову носа розчином солі (одна чайна ложка кухонної чи морської солі на склянку теплої води). Одягатися треба відповідно до погоди, їсти здорову їжу, збагачену вітамінами, більше часнику та цибулі. За перших ознак застуди залишайтеся вдома! У МОЗ також закликають робити щеплення від грипу.

Міфи й правда про щеплення від грипу

Міф: Вагітним не можна вакцинуватися проти грипу, щоб не нашкодити плоду
Правда: По-перше, вагітні зазвичай важко переносять грип, що також негативно впливає на плід. По-друге, унаслідок вакцинації імунітет проти цього захворювання передасться малюку від матері і захистить дитину від грипу протягом перших місяців життя. Вакцинуватися можна у будь-якому триместрі (з першого по дев'ятий місяць).
Міф: Дітям узагалі не можна робити щеплення від грипу
Правда: Найбільшу небезпеку грип становить для людей, котрі входять до групи ризику. Передусім це діти - віком до п'яти років (особливо — діти до двох років). Робити щеплення можна, починаючи з шести місяців.
Міф: Якщо людина перехворіла на грип у цьому сезоні, їй уже не потрібно вакцинуватися
Правда: Потрібно. Особливо у тих випадках, коли людина належить до групи ризику. Організм людини, яка перехворіла на грип, виробляє стійкий імунітет, що зберігається більше року. Але залишається ризик заразитися іншим штамом вірусу грипу, який у цей час теж циркулює.
Міф: Якщо людина не зробила щеплення від грипу у жовтні (на початку епідемічного періоду), то пізніше вакцинуватися немає сенсу
Правда: Ніколи не пізно. Звичайно, краще вакцинуватися як тільки вакцина проти грипу стане доступною. Однак щеплення можна робити пізніше, навіть якщо у регіоні вже зафіксовані сезонні спалахи грипу.
Міф: Здоровим людям вакцинуватися не потрібно
Правда: У першу чергу вакцинуватися проти грипу варто людям, які належать до групи ризику або хворіють на певні хронічні недуги. Водночас усі авторитетні організації у сфері охорони здоров’я рекомендують усім без винятку (крім дітей віком до шести місяців) щороку робити щеплення проти грипу. У середовищі, де рівень охоплення вакцинацією не нижчий за 95–98%, хвороба не буде поширюватися. Охоплення вакцинацією формує так званий колективний імунітет.

Схожі новини