Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На порозі піку сезонних захворювань

З настанням пізньої осені починається час сезонних застуд. Зміцнення імунітету дозволить знизити ризик ГРЗ і грипу. Для цього достатньо дотримуватися рекомендацій, зробити щеплення і збалансувати дієту

Пік сезонних застудних захворювань припадає на період від листопада до травня — коли встановлюється вітряна і холодна погода, а запас вітамінів, накопичених організмом влітку, зменшується. Але під поняттям «застуда» мається на увазі широкий спектр інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів. Це можуть бути ларингіт, фарингіт, трахеїт, грип, ГРВІ та інші хвороби. Симптоми застудних захворювань на початковій стадії однакові: легкий головний біль, м’язові болі, біль у горлі, нежить, кашель, лихоманка. Температура тіла може бути підвищеною (37,2°С) або високою (до 39°С) залежно від важкості перебігу захворювання. Незважаючи на те, що під терміном «застуда» мається на увазі безліч хвороб, механізм зараження холодної пори року приблизно однаковий.

Основною причиною підви­щеної захворюваності є пере­охолодження, яке знижує за­хисні сили організму, та перебування у натовпі (наприклад, у громадському транспорті), де існує велика ймовір­ність «підхопити» інфекцію. Навіть короткочасний вплив холодної тем­ператури призводить до локального переохолодження, що підвищує ризик зараження на 10%. Чим краще працює імунна система — тим нижча ймовір­ність зараження навіть найхолоднішої пори року. Тому профілактика застуди полягає в першу чергу у зміцненні іму­нітету. Для профілактики застудних за­хворювань лікарі рекомендують дотри­муватися таких простих правил:

  • за можливості уникайте місць ма­сового скупчення людей: громадсько­го транспорту, торгових центрів;
  • не торкайтеся руками обличчя. Узявшись за поручень сходів, відкрив­ши вхідні двері (де б то не було), ви переносите на шкіру долонь патогенні мікроорганізми;
  • мийте руки якомога частіше;
  • не нехтуйте вологим прибиран­ням у домівці. Якщо один із членів сім'ї хворіє, то прибирання рекомендується проводити з використанням дезінфіку­ючих засобів;
  • не починайте різко загартовува­тися. Раптове обливання холодною водою для організму є великим стре­сом (як і будь-яке переохолодження) і принесе більше шкоди, ніж користі. Починати загартовуватися потрібно поступово і, бажано, не в сезон застуд.
  • відмовтеся від куріння й уникайте задимлених місць. Тютюновий дим та часточки пилу додатково подразнюють слизову оболонку носоглотки і роблять її більш вразливою до впливу патоге­нів.

Якщо ви все ж таки застудилися, дотримуйтеся таких правил:

  • уникайте контакту з оточенням, щоб зменшити ризик його зараження;
  • одягайте медичну маску;
  • не займайтеся самолікуванням — відвідайте терапевта або, за високої температури тіла, викличте лікаря до­дому.

Збалансоване харчування також є важливим кроком до формування міц­ного імунітету. Спочатку потрібно ви­ключити з раціону продукти, що при­зводять до дисбактеріозу, оскільки він підриває захисні сили і зменшує опір організму патогенам. Знизьте вживан­ня жирної, солоної, копченої та гострої їжі, випічки зі здобного тіста. Бажано, щоб у щоденному раціоні містилася достатня кількість таких мікро- і ма­кроелементів:

  • цинк — необхідний для вироблен­ня антитіл і білих кров’яних тілець (лей­коцитів), добова норма споживання 15 мг. Міститься в м’ясі, морепродуктах, яйцях. Трапляється в рослинних про­дуктах, але з них практично не засвою­ється людським організмом;
  • вітамін D бере участь у остеоге­незі (процесі формування кісток), від­повідає за роботу імунітету. Найбільше його міститься в жирній морській рибі, виробляється у шкірі людини під впли­вом сонячних променів;
  • вітамін С є потужним антиокси­дантом. Міститься в цитрусових, ківі, шпинаті. У сезон застуд можна вжи­вати його як добавку до їжі: достатня кількість аскорбінової кислоти підви­щує психічну і фізичну витривалість організму, допомагає впоратися зі стресами;
  • магній є важливим регулятором у роботі нервової системи. Відповідає за злагоджену діяльність організму. Міститься в горіхах і бобових, а також у крупах.

Навіть за збалансованої дієти восе­ни і взимку рекомендується вживати вітамінні комплекси. Вони містять по­трібну кількість макро- і мікроелемен­тів, дозволяють уникнути авітамінозу. Підібрати потрібні вітаміни допоможе сімейний лікар. Також лікар може по­рекомендувати імуномодулятори, які посилюють роботу імунітету та спри­яють запобіганню застуди в сезон грипу та ГРВІ. Ще одним способом зменшити ризик захворювань восени є вакцинація. Імунізація щорічно за­хищає мільйони людей від застуди і не дозволяє допустити розвитку хвороби навіть у разі мутації штаму вірусу. Вак­цина проти грипу ефективна не тільки для профілактики грипу, а й дозволяє знизити ймовірність захворювання на ГРВІ, ЛОР-інфекції та пневмонію. Ще­плення необхідно робити до настання холодів

Протипоказання до вакцинації:

  • хвороба в стадії загострення;
  • індивідуальна непереносимість вакцини;
  • ВІЛ-статус.

У такому разі необхідно або пролі­кувати хворобу і потім звернутися до медичного центру для вакцинації, або підібрати інші заходи профілактики.

Микола Воля.

Схожі новини