Передплата 2024 «Добре здоров’я»

До Яблучного Спаса яблук не їдять

19 серпня – cвято Преображення Господнього.

Свято Преображення Господнього — одне з дванадцяти найбільших християнських свят. У народі свято називають Яблучний Спас. У цей день святять яблука і зустрічають осінь.

Преображення Господнє встановлене на згадку про ті часи, коли Спаситель завів трьох апостолів — Петра, Якова та Івана - на гору Фавор і перевтілився перед ними. Тоді Його обличчя засяяло, як сонце, одяг зробився білим, як сніг. На небі з’явилися старозавітні пророки Мойсей та Ілля, які говорили з Ісусом про Його близький відхід.

У цей день в церкві святять не тільки яблука, а й всі плоди нового врожаю, які якраз починають достигати. Вважається, що дозрівання плодів в кінці літа — це своєрідна нагорода за цілий рік важкої праці, і, освячуючи їх в день Преображення, Церква тим самим освячує всі земні труди Божою благодаттю. Після освячення яблука набувають якоїсь чарівної сили, і якщо загадати бажання, відкушуючи перший шматочок, то воно обов’язково здійсниться. З настанням Яблучного Спаса прийнято починати готувати всілякі страви на основі запашних плодів: з ними печуть пироги і пиріжки, починають варити перше варення, робити салати та десерти, прикрашають ними святковий стіл і дарують кожному гостеві.

До Спаса, за традицією, не їдять фруктів, особливо жінки, в яких померли діти, а також дівчата, які залишилися без матерів. Після освячення плодів обов’язково треба з’їсти освячене яблуко, грушу чи виноград. У селах кажуть, так треба робити, щоб “садовина родила”. А дехто переконує: хто у той день з’їсть освячений солодкий плід, буде здоровим і сильним.

Як і будь-яке церковне свято, Яблучний Спас має свої звичаї і традиції. Однак є і заборони. Не варто забувати, що від 14 серпня, на Маковея, розпочався Успенський піст. Не можна розважатися, їсти м’ясо, яйця, жирну їжу і все, що викликає залежність. До таких продуктів Церква відносить каву, чай, алкоголь...

А ще в цей день не можна вбивати комах. За прикметою, якщо муха сіла на руку двічі — весь рік вас супроводжуватиме удача.

Схожі новини