Передплата 2024 «Добрий господар»

Життя в екостилі: дороге, але корисне

Фестиваль навчив не економити на собі і берегти довкілля.

На вихідних у львівському Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького відбувся потужний екофестиваль «Львів Еко Фест-2016». Усі охочі мали змогу поласувати екологічними продуктами, відвідати майстер-класи, курси медитації та придбати всілякі авторські дрібнички - від блокнотів до книжкових шухлядок. А заодно повчитися, як облаштувати своє життя в екостилі. До святкування долучилася журналіст “ВЗ”.

Я потрапила у маленьке екомістечко. На ярмарку органічних продуктів можна було скуштувати та купити багато чого - від солодощів до косметики. Усе це виробляють шанувальники екологічного способу життя. Задоволення це не з дешевих, але, запевняють, воно вартує того, бо надзвичайно корисне. На одному з лотків Ольга Дорош продає солодощі, зроблені власноруч. За професією вона дієтолог, тому дуже ретельно підбирає рецепти. Вибір чималий: енергетичні батончики з вівсянкою, сухофруктами та горішками, якими можна ситно перекусити під час робочого дня, протеїнові батончики з фініками та чорносливом, які є прекрасним перекусом після тренувань. Кожна цукерочка чи печивко коштували 9-10 гривень.

Ольга Дорош продає солодощі, зроблені власноруч.
Ольга Дорош продає солодощі, зроблені власноруч.

Ольга поділилася з “ВЗ” декількома рецептами та секретами: “Якщо у вас засухе тісто, додайте декілька крапель апельсинового соку. Тоді воно стане набагато м’якшим”. Запевняє, що ці смаколики цілком можливо зробити вдома. Так, мигдальне печиво є хорошою альтернативою перекусу. Воно низькокалорійне, тому підійде для тих, хто стежить за фігурою. Для 12-ти мигдальних печив вам буде потрібно: один банан (вибирайте спілий), 200 грамів будь-яких горіхів (грецьких, лісових тощо), 4 ст. ложки маку (можна пропарити, щоб був м’якший), 3 ст. ложки кокосової стружки, 2 ст. ложки вівсяних висівок, 1 ст. ложка насіння льону, 1 ст. ложка білого кунжуту та 12 мигдальних горішків для прикрашання. Усе це змішуємо, формуємо печивка і ставимо в духовку на 20-25 хвилин.

Серед органічних продуктів красується.... ковбаса. Щоправда, не така, яку ми звикли їсти, а з соєвого молока. Продавчиня Тетяна Ситник, експерт із органічної продукції, запевнила, що ковбаса дуже добра, пахне, наче справжня, м’ясна. «Є люди, які переходять на правильне (тобто органічне) харчування, але їм потрібен запах м’яса, - розповідає Тетяна Ситник. - А ця ковбаса пахне смаженою цибулею та приправами. Це такий собі обман для організму».

Поїли. Тепер варто й попити. В еко-містечку пропонували зелений смузі (густий напій, змішаний у блендері), який збагачує організм енергією та є досить ситним. “На городі росте багато трави. Дуже часто ми не знаємо, що вона корисна”, — запевняє продавець Христина Єроха. І розповідає, аби зробити смузі, потрібно кинути в блендер шпинат, зелень моркви, буряка, додати яблуко та банан, усе змішати.

На ярмарку можна було купити дерев’яні підставки-закладки під книжку (180 гривень), різноманітні серветочки та блокнотики. Один блокнот — зі сторінками, просякнутими кавою. А найекзотичнішим був блокнот із чорними аркушами, до якого додавалася біла ручка із білим (!) чорнилом. Ця дивовижа коштувала 300 гривень.

Щоб дітям на ярмарку не було нудно, у “No Waste”-зоні в ігровій формі їх вчили правильно сортувати сміття. На стенді були намальовані контейнери, а дитина мала вибрати кубик із малюнком відходів і кинути його у відповідний контейнер. Дітям розповіли, що перед тим, як викинути у сміттярку пляшку, її потрібно відкрити, скрутити і закрити. А батарейки треба викидати у спеціальні контейнери, які розташовані у відповідних місцях (наприклад, у магазинах, де продають батарейки). Адже одна викинута у природне середовище батарейка забруднює 20 метрів землі або 400 літрів води. “Раніше я цього не знав. Мені дуже сподобалася гра. Розповім старшій сестрі, як правильно викидати сміття, і сам буду старатися так робити”, — поділився враженнями семикласник Сашко.

Фото автора

Схожі новини