Передплата 2024 «Добра кухня»

Ярмарок кулінарної спадщини

В Атланті подавали українські страви

У Ярмарку кулінарної спадщини, який відбувся в американському місті Атланта (штат Джорджія), кожен міг частувати присутніх стравами країни, яку представляв. Про успіх українських страв розповіла мисткиня, ілюстраторка коміксів Марія Шарлай.

Ярмарок в американській школі запланували тривалістю на дві години. Український стіл залишився без наїдків вже че­рез годину від початку. Страви були одними із найсмачніших.

Марія Шарлай разом із донь­ками приготували вареники з картоплею і грибовою мачан­кою, налисники зі сиром та сме­таною, гречаний хліб на заквас­ці, медовий пляцок. Солодкі та кислі, солоні та карамелізовані, ферментовані, текстурні, — усі без винятку страви викликали велике захоплення серед аме­риканців.

Медове печиво, прикрашене маленькими українськими пра­порцями з глазурі, розкупили, тільки-но ярмарок розпочався. Та фаворитом у присутніх став медовий пляцок.

— У міру солодкий кисло-со­лоненький медовий тортик із простим сметанним кремом, який просочувався два-три дні, став хітом і в дітей, і в дорос­лих. За ним повертались, де­кілька осіб взяли контакти, щоб їм переслали рецепт чи провели майстер-клас. Це була найменш затратна за часом та фінансами позиція в меню, — поділилася враженнями пані Марія.

Смакувала присутнім й гри­бова мачанка, яку господиня робила за переписом Маріанни Душар, або ж пані Стефи, і до­машній хліб — хрусткий, пухкий, квасний та в міру гречаний.

На завершення ярмарку до українського столу за добавкою підійшов японець і розповів, як щодня дивиться новини про Україну, поважає нашого прези­дента, захоплюється українця­ми, чимало разів передивився, як ЗСУ влучили в штаб чорно­морського флоту рф у Севасто­полі, та перепитав, чи правиль­но промовляє «Слава Україні!» (японцям важко дається літера «л», але він її опанував).

Медовий пляцок

Для коржів: 120 меду, 150 г цукру, 150 г вершково­го масла, ½ ч. ложки солі, 1 ч. ложка з гіркою харчової соди, 3 яйця, 300 г просіяно­го борошна.

Для крему: 680 г смета­ни, 4 ст. ложки цукрової пу­дри, цедра ½ невеликого лимона.

У каструлі на невеликому вогні змішати мед, цукор, мас­ло, сіль та перемішати все до однорідності. Додати соду. Мі­шати 5 хв, поки маса не збіль­шиться приблизно вдвічі. Зняти з вогню та дати 5 хв вистигну­ти. Додати яйця, по одному, не припиняти перемішувати. Далі додати борошно — не все відра­зу, а поступово, за два рази.

Замісити круте тісто. Розді­лити тісто на 3 частини, кожну розкачати на тонкий корж. Випі­кати коржі в розігрітій духовці за температури 1800C 6 хв. Для крему розмішати сметану з цу­кровою пудрою, додати цедру.

Зібрати торт. Кожен корж розрізати впоперек навпіл. Має вийти 6 квадратних кор­жів. Змастити кожен шар кре­мом. Краї та боки теж змасти­ти. Залишити на кілька годин, щоб просочився. Посипати крихтами з обрізків тіста.

Грибова мачанка

1 кг грибів (печериць або глив), 2−3 цибулини, кіль­ка сухих білих грибів, ½ лі­тра сметани, 1 л води, сіль і мелений чорний перець — до смаку, трішки цукру, пучок січеної зеленини (кріп/пе­трушку), 1 ст. ложка підсма­женої муки.

Гриби за потреби почис­тити, але якщо вони чисті, то лише обрізати корінці і витер­ти. Не мити, щоб не ввібрали води. Нарізати плястерками.

Цибулю нарізати півкру­жальцями і підсмажити на олії до легкого позолотіння.

Відгорнути її на пательні вбік, висипати гриби і підсма­жити на досить великому вогні, щоб вони відразу не пустили води. Перемішати з цибулькою і ще трохи підсмажити.

Кілька сухих білих грибів змолоти на порошок у млинку до кави.

Сметану змішати з водою, додати мелені гриби, сіль і пе­рець, цукор, зеленину, лож­ку муки і все вимішати. Дода­ти до сметани. Вилити суміш у підсмажені гриби з цибулькою, вимішати, довести до кипіння.

Схожі новини