Передплата 2024 «Добра кухня»

Щоб не залишити в офісі здоров’я...

Перебуваючи весь день у сидячому положенні та ігноруючи лікарняні, працівники ризикують обзавестися букетом недуг

Подейкують, людина, яка все життя байдикує, деградує розумово та фізично: як наслідок, частіше хворіє, раніше старіє... Натомість дослідження, проведене сайтом Korrespondent, показало, що сумлінні офісні працівники нищать своє здоров’я на робочому місці.

Лише 50% роботодавців в Україні пропонують своїм підлеглим оплачувані лікарняні та відпустки. У багатьох компаніях наймані працівники офіційно не працевлаштовані, отримують зарплату “у конверті”, тож розраховувати на захист КзПП не можуть. Навіть приймаючи людину у штат, чимало керівників відразу попереджають, що лікарняні їй не “світять”. До того ж 40% вітчизняного робочого персоналу скаржиться на погане опалення в офісах, а третина — на незручні робочі стільці, які призводять до захворювань спини. Більшість із них помітили, що через постійну роботу за комп’ютером суттєво погіршився зір.

За даними рекрутингової компанії Smart Solutions, безкоштовну медичну страховку надають лише 40% українських роботодавців, а додаткові бонуси для підтримки здоров’я (абонементи в спортзал, басейн ) — значно менше.

Кожен п’ятий працюючий українець скаржиться на проблеми зі шлунком, головні болі та зайву вагу. 44% потерпають від типової офісної хвороби — болю у спині. Через те, що бракує часу для вирішення особистих проблем, непокоять депресії, хронічна втома, тривожні синдроми, порушення сну.

Працівник туристичної компанії Алла розповіла, що після того, як вийшла на роботу, у неї суттєво знизився імунітет. “Застуда змінювала грип, не встигала його позбутися — атакувала ангіна, — розповідає дівчина. — Мабуть, організм ослаб через те, що зовсім не мала часу на відпочинок та сон: виходила з дому о восьмій ранку, поверталася о десятій вечора. Вечеря зазвичай замінювала сніданок та обід: вранці їсти не можу, протягом дня — немає часу”. Оскільки замінити Аллу на робочому місці не було кому, практично всі хвороби працівниця переносила на ногах. Скаржилася, що офіс не провітрювався, опалення не було. З ускладненням — запаленням легенів — довелося лягати в лікарню. Після цього випадку Алла звільнилася.

Зоряна працює вихователем у дитячому садочку й каже, що завідуюча не дозволяє їй та колегам брати лікарняні. Незважаючи на те, що працюють серед дітей, педагоги змушені виходити на роботу навіть з інфекційними захворюваннями: керівництво радить працювати з дітьми у марлевих пов’язках.

За словами київського лікаря-терапевта Марії Ахмад, у більшості наших сучасників — сидяча робота. Однак цілий день перебувати в одному положенні — протипоказано, тож кожні 40 хвилин необхідно робити фізкультхвилинку, виходити на вулицю або хоча б у коридор. Декілька разів на тиждень варто відвідувати спортивну секцію. Не слід після виснажливого робочого дня ще й інтенсивно працювати на тренажерах: краще зайнятися плаванням, йогою, танцями...Це хоч і не компенсує завданої організму шкоди, зате суттєво знизить негативний вплив сидячої роботи.

Якщо ви проводите робочий тиждень у приміщенні, якомога довше гуляйте у вихідні. Не засиджуйтеся вдома, а замість того, щоб йти в кіно або кафе, влаштовуйте “вилазки” на природу.

Неабияку роль відіграє здорове харчування. Якщо немає можливості вийти на обід, замініть бутерброди овочами, фруктами, кисломолочними продуктами. В ідеалі — беріть зі собою суп у термосі.

Хворій людині категорично протипоказано виходити на роботу. Мінімум три-чотири дні слід дотримуватися постільного режиму та повноцінно лікуватися. Якщо переносите хворобу на ногах — організм “зношується”, швидше старіє, виникають ускладнення.

А тим часом...

Цього року агентство Bloomberg склало рейтинг здоров’я громадян 145 країн світу. Грузія посідає 71 місце, Естонія — 57, Латвія — 79, Литва — 81, Білорусь — 91, Росія — 97. Україна плентається позаду — на 99 місці, випереджаючи лише Киргизстан, Туркменистан, Казахстан. Найміцнішим здоров’ям можуть похвалитися сінгапурці, італійці, швейцарці та австралійці, найслабшим — жителі Лесото і Свазіленду.

Схожі новини