Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Місячна хвороба

З Ігорем ми познайомилися під час відпочинку в Карпатах – він був кумом наших друзів. Зовні нічим не примітний тихий хлопець звернув на себе увагу вночі.

Всі, хто спав з нами в одному котеджі, прокинулися від страшного гуркоту, який лунав з кухні. Перед нами постала дивна картина: Ігор їв черпаком суп із каструлі, періодично закриваючи кришку. Причому робив все дуже голосно. Ще більше здивував той факт, що хлопець... спав.

Наступної ночі Ігор примудрився познімати штори в усіх кімнатах, тож відпочивальники прокинулися о шостій ранку: яскраве сонячне проміння різало очі, а фіранки були акуратно складені при вході. Про свої нічні пригоди хлопець нічогісінько не пам’ятав, але від звинувачень не відпирався, оскільки на лунатизм хворіє з дитинства й з цією хворобою у нього пов’язано чимало історій.

З давніх часів ця загадкова недуга овіяна містичною таємницею, оскільки напівсонні люди здатні на приголомшливі вчинки. Китаянка на ім’я Сю приблизно десять разів на рік встає уночі та пере білизну для всієї родини. Прокинувшись, завжди дякує чоловікові за допомогу. Австралійка, яка лікувалася у Королівському госпіталі принца Альберта, уві сні перетворювалася на німфоманку: виходила з дому й спокушала випадкових перехожих. Британець Річард Гріффітс вночі розсилає друзям есемески. Одного разу таким чином благав товариша про допомогу, а коли той передзвонив до нього, виявилося, що Річард спав. Не застраховані від загадкової хвороби багаті та знамениті. Акторка Дженніфер Еністон часто блукає навколо свого будинку в Лос-Анджелесі, а прокинувшись, не може зрозуміти, де вона. Друзі кажуть, що недугу у неї провокують любовні розчарування..

Наукова назва лунатизму — сомнамбулізм. Цим терміном позначають як ходіння, так і розмови під час сну. У всьому світі від дивної хвороби потерпає близько 2,5% населення. Найбільше вона поширена серед дітей та підлітків: за статистикою, у її полоні перебуває 15% хлопців та дівчат. У давнину вважали, що лунатизм та епілепсія — покарання за гріхи, наслане богинею Місяця. Саме тому недуга дістала назву “місячної хвороби”. Нерідко лунатизм є передвісником або початком розвитку епілепсії.

За словами лікаря-невропатолога Ольги Іванко, зазвичай лунатизм спостерігають у чутливих та вразливих дітей, схильних до швидкої втомлюваності та надмірних переживань. Нерідко сомнамбулізм супроводжується у них іншими порушеннями сну — наприклад, енурезом. У будь-якому випадку ця недуга — різновид нервового розладу, хоча може передаватися спадково. Переважно напади виникають під час гострих хвилювань, підвищеної тривожності. Деколи мозок не витримує великої кількості вражень і нової інформації, тому замість того, щоб відпочивати, опрацьовує їх. Як наслідок, дитяча свідомість не вимикається навіть вночі. У більшості випадків з віком хвороба минає. Серед дорослих від неї потерпає 1 людина на 1000 населення.

Нічні походеньки порівнюють з гіпнотичним станом. Відбувається гальмування певних ділянок кори головного мозку. Гальмування кори сприяє тому, що лунатик не відчуває страху: може гуляти дахом, стояти у відчиненому вікні... До того ж у нього з’являються неймовірні сила та спритність, завдяки яким може демонструвати приголомшливі трюки, на які не здатний, коли не спить. У сомнамбулітичному стані вони активізуються. Натомість це не означає, що лунатики застраховані від біди: насправді вони можуть нашкодити як собі, так і оточенню. За статистикою, 25% хворих травмуються, деколи падають з висоти. Подейкують, дехто навіть спромігся на вбивство... Зважаючи на це, не варто, щоб любитель нічних походеньок спав у кімнаті сам. У жодному разі не слід будити лунатика — він може злякатися. Коли хворий на сомнамбулізм встає — потрібно заспокоїти його і покласти назад у ліжко.

Правила безпеки для лунатиків та їхніх родичів

— Не варто вмикати нічник, обов’язково зачиняйте вікна та завішуйте їх щільними шторами: світло та шум порушують сон.

— Ввечері слід розслабитися, послухати спокійну музику, прийняти теплу ванну.

— Дотримуйтеся чіткого графіка сну.

— Засинайте у повній тиші.

— Перед сном обов’язково відвідуйте туалет.

— Біля ліжка можна поставити посудину з водою або розкласти мокру шмату — це допоможе людині прокинутися, коли вона встане.

— Необхідно потурбуватися, щоб лунатик не зміг відчинити вхідні двері. На вік-нах спальні бажано встановити ґрати.

Схожі новини