Передплата 2024 ВЗ

Школярі доглядають за екзотами

У Шполянському центрі дитячої та юнацької творчості учнівської молоді вже тривалий час функціонує оранжерея, де ростуть понад 300 видів різноманітних рослин. Доглядають їх місцеві школярі, які поспішають сюди після уроків, аби зануритися у загадковий світ природи

Діти опікуються декоративними рослинами. Фото з архіву Шполянського центру творчості.
Діти опікуються декоративними рослинами. Фото з архіву Шполянського центру творчості.

Зокрема, в закладі привертає увагу фінікова пальма, котрій уже близько 30 років. Також є манго, гуава, аво­кадо, монстера та багато інших екзотів.

На грядках оранжереї набираються сили паростки фініків, гранату й кумквату. Їх власноруч виростили відвідувачі гуртка (котрих налічується близько 200 осіб). Ре­зультати своїх спостережень хлопчики й дівчатка записують у щоденники і надси­лають на різноманітні конкурси. За що вже неодноразово виборювали призові місця.

«Діти навчаються щепити, висівати й живцювати рослини, — розповідає за­ступник директора Шполянського центру дитячої та юнацької творчості Світлана Перемот. — Одержані знання знадоблять­ся у дорослому житті».

Ще ж учні плекають квіти з насіння. Таким чином удається внести посильний вклад в озеленення рідного міста.

Неподалік споруди закритого ґрунту простягнулася навчально-дослідницька земельна ділянка, де всі охочі вирощують овочеві набори, навчаються прополюва­ти, сапати, збирати врожай. А юні садів­ники залюбки пораються біля смороди­ни, винограду.

До речі, у теплиці також обладнано «живий куток», в якому утримуються па­пуги, білки, шиншили та морські свинки. Ними теж опікуються гуртківці.

Алла КОВАЛЬСЬКА.