Передплата 2024 «Добрий господар»

Вогнем вогонь не загасити…

Чому тим, хто часто потерпає від печії, не варто пити каву

За рефлюксної хвороби слід уникати їжі та напоїв, що стимулюють секрецію шлунка й подразнюють його слизову оболонку. Фотоколаж Elitecare Emergency Hospital
За рефлюксної хвороби слід уникати їжі та напоїв, що стимулюють секрецію шлунка й подразнюють його слизову оболонку. Фотоколаж Elitecare Emergency Hospital

Після їди відчуваєте печію? Причиною є соляна кислота, яка зі шлунка закидається у стравохід. Слизова останнього не пристосована до контакту з агресивною речовиною, відтак запалюється, унаслідок чого й виникає неприємний симптом. Час від часу таке трапляється з усіма, особливо на свята, коли споживаємо багато жирної, смаженої їжі. Якщо ж закид шлункового соку у стравохід відбувається регулярно, у людини діагностують гастроезофагеальну рефлюксну хворобу. Це — не окреме захворювання, а комплекс симптомів, які наростають поступово.

Як пояснює лікар-гастроенте­ролог Святослав Йовбак, спершу хворі скаржаться на відчуття печiї, дискoмфoрту, кислої й гiркої вiдрижки, нудoти пiсля їжi, яку пацієнти описують як помірну тощо. Згодом до цих ознак приєднується відчуття печіння за груди­ною та біль у верхній частині живота.

Нерідко ГЕРХ проявляється сухим кашлем і відчуттям клубка у горлі.

Симптоми посилюються, коли люди­на лягає на спину (особливо після ситної трапези, з великою кількістю жирної їжі), нахиляється вперед або докладає фізич­них зусиль, наприклад, переносить важ­кі речі.

Фактори ризику:

  • слабкість кардіального сфінктера, т. зв. жому між стравоходом та шлунком;
  • зменшення захисних властивостей шлунка;
  • підвищення кислотності;
  • незбалансоване харчування;
  • кила стравохідного отвору діафрагми;
  • зайва вага або ожиріння;
  • куріння;
  • прийом деяких медикаментів тощо.

Крім того, рефлюкс може «товаришу­вати» з іншими недугами:

  • цукровим діабетом;
  • склеродермією (аутоімунним захво­рюванням сполучної тканини);
  • хворобами, що розвинулися вна­слідок тривалого зловживання алкого­лем;
  • деякими гормональними порушен­нями.

Коли потрібно звернутися до лікаря

Статистика свідчить, що симптоми га­строезофагеальної рефлюксної хворо­би турбують щодня 5−10% людей. Раз на тиждень дискомфорт чи навіть біль від­чувають 20%. Чоловіки й жінки однаково потерпають від підвищеної кислотності. З віком імовірність, що людина зіткнеть­ся з цією проблемою, зростає. З гастро­ентерологом варто проконсультуватися, якщо симптоми з’являються частіше, ніж раз на тиждень.

Як полегшити прояви

Лікар-гастроентеролог вищої ка­тегорії, д. мед. н. Володимир Васи­льєв радить уникати нахилів тулуба про­тягом дня.

Вечеряти слід щонайпізніше за 2−3 го­дини до сну. Спати бажано, припіднявши тулуб і голову.

Необхідно уникати гострих приправ та страв, кави й алкоголю. Лікар також ре­комендує відмовитися від окремих ово­чів (біло- і червонокачанної капусти, редьки, редиски, цибулі, часнику), гри­бів, чорного хліба, консервів, здобних мучних виробів, гороху, квасолі, соче­виці, пшона, тугоплавких жирів, всього смаженого, соленого та копченого. Такі продукти стимулюють секрецію шлун­ка, подразнюють його слизову оболон­ку, довго затримуються у шлунку і важко травляться.

Їжу найкраще варити або готувати на парі, а перед вживанням — перетирати. Рибу та делікатні сорти м’яса можна їсти цілими шматками. Із запечених страв по­трібно зняти кірочки.

Споживання солі необхідно обмежи­ти. Не слід їсти страви, які є надто холод­ними чи гарячими. Денну норму їжі треба розділити на 5−6 прийомів. Перед сном можна випити трохи молока або чай із вершками.

Якщо лікар пропише якісь препарати, їх слід приймати згідно з рекомендація­ми. А от самолікуванням займатися не варто.