Передплата 2024 ВЗ

У садівника-офіцера груша зацвіла вдруге — у вересні

Дехто каже: це до достатку!

Перепади температур змусили грушку зацвісти ще й восени. Фото Юрія Кульпи.
Перепади температур змусили грушку зацвісти ще й восени. Фото Юрія Кульпи.

Під час фронтової відпустки військового журналіста з Тернополя Юрія Кульпу, крім теплих зустрічей з ріднею, друзями, порадував багатий урожай у молодому саду. Яблука, сливи, груші, виноград зародили так щедро, що аж гілля гне. Доглянутий сад здивував офіцера ще й сюрпризом…

Пан Юрій повідомив, що його молода груша цього року зацвіла знову, у другій декаді вересня: біля дорослих плодів з’явилися пахучі білі квіти. «До чого б це?» — запитує садівник у погонах.

Біологи, кліматологи мають цьому явищу наукове пояснення. Кажуть що так дерево реагує на різкий перепад температур. Після літньої спеки було декілька прохолодних днів, а потім знову повернулася «африка». Груша «подумала», що вже настала нова весна — і взялася робити те, що робить зазвичай у травні. Свого часу «Високий Замок» писав про осіннє квітування яблунь, каштанів, бузку, інших дерев, повторне цвітіння весняних квітів. Ренесанс фахівці пояснювали саме цим — вибриками примхливої погоди.

Активно прокоментували новину дня «фейсбучні» друзі Юрія Кульпи. Олександра Буценко каже: «Якщо дерево має плоди і на ньому з’явився цвіт, то весь рік родина буде в достатку. Така прикмета є…» Володимир Косенко висловився у тому ж стилі:

«Це до розквіту». А наш колега — журналіст із Чернівців, нині - воїн ЗСУ Микола Кобилюк переконаний, що пана Юрія чекає підвищення на службі: «Груша вдруге зацвіла — до майора, однозначно». По-філософськи оцінила «НП» в осінньому саду і Галина Юрса: «Зацвіла, бо так захотіла!»
І все ж, продовження «дива» не буде — нових плодів розквітла восени груша не дасть. Зима, яка не за горами, цього не дозволить.


На фото:

Схожі новини