Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Було видно, як пульсують судини на нозі й животі»

У чоловіка виявили аневризму, що перетискала сечовий міхур. Пацієнт також потребував коронарного шунтування

Поряд із паном Михайлом постійно перебували його близькі – донька та дружина. Фото ЛОКЛ
Поряд із паном Михайлом постійно перебували його близькі – донька та дружина. Фото ЛОКЛ

Пан Михайло — з Луцька. У Львівську обласну клінічну лікарню 73-річний пацієнт уперше приїхав на консультацію в серпні. Обстеживши хворого, лікарі були вражені тим, що побачили. Про унікального пацієнта розповіли у пресслужбі ЛОКЛ.

Аневризма загальної клубо­вої артерії у чоловіка поширю­валася на дві її гілки — зовнішню і внутрішню клубові артерії. Оби­дві ці судини забезпечують кро­вопостачання нижньої частини черевної стінки, органів таза та нижніх кінцівок. Аномальне ви­пинання судинної стінки було настільки великим, що перетис­кало сечовий міхур.

«Це був великий виклик пе­ред нашою командою, — згадує судинний хірург ЛОКЛ Андрій Кіхтяк. — Адже такі випадки у на­шій практиці ще не траплялися».

Згодом під час дообстеження медики виявили, що коронарні артерії у пана Михайла — звужені. Стало зрозуміло, що без коро­нарного шунтування тут не обійтися. Тож до лікування пацієнта довелося залучити ще й кардіохірургів. А вже безпосередньо перед операцією жителю Луць­ка провели ретельну судинну ді­агностику. Тоді й з’ясувалося, що його стегнова артерія — продо­вження зовнішньої клубової, яка живить тканини стегна та пере­дньої стінки живота — розширена у чотири рази!

Хірургічне втручання трива­ло 4,5 години. До операційної бригади ввійшли судинні хірур­ги Андрій Кіхтяк, Віктор Палій, Зоряна Лудин і Гліб Орел, лікар­ка-анестезіолог Ірина Бурбела, анестезистка Олеся Гнатишин, операційна медсестра Тетяна Лесюк, а також кардіологи та кардіохірурги із Центру серця «Львів».

Судинні хірурги акуратно від­ділили артерії від зв’язок й узя­лися видаляти аневризму. Це було непросте завдання, адже стінки судин — надзвичайно тон­кі. Крім того, зберігався ризик припинення кровопостачан­ня до органів таза та низхідно­го відділу товстої кишки, що, своєю чергою, загрожувало їм некрозом. Тож лікарі прийня­ли рішення імплантувати ниж­ню брижову артерію у судинний протез.

Операція минула успішно — пацієнта врятували.

Зараз пан Михайло — весе­лий і бадьорий, часто жартує. А ще — не втомлюється дякува­ти медикам за врятоване жит­тя. «Дбайте про себе й дові­ряйте професіоналам», — каже пацієнт. Складний шлях разом із ним пройшли його найближ­чі - донька Наталія та дружи­на Анна, яка разом із чоловіком уже 46 років. Завдяки вчасно наданій високоспеціалізованій допомозі пара отримала шанс ще багато років прожити пліч-о-пліч.

Схожі новини