Передплата 2024 «Добрий господар»

Важливо запобігти можливому спалаху захворювання на кір!

Львівщина отримала близько 35 тисяч доз вакцини з Нідерландів

За словами генеральної директорки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталії Іванченко, два місяці тому спалах кору зафіксовано на Рівненщині (два випадки захворювання, пов’язані між собою, класифікуються як спалах, оскільки це означає, що в одному районі є передумови для розвитку захворювання). З початку року на Львівщині зафіксували три випадки захворювання на кір дорослих людей, що насторожує, адже якщо хворіють дорослі, то кількість інфікованих зростатиме.

Останній спалах кору на Львів­щині був у 2018−2019 роках, тоді захворіло близько 18 тисяч лю­дей. Враховуючи 5-річну циклічність захворювання, а також недостатнє охоплення вакцинацією через каран­тин, війну, міграцію населення, є ймо­вірність збільшення числа хворих. На Львівщині є 17 663 дитини віком від 2 до 17 років, які не отримали планових ще­плень. Вакцинуватися можуть не лише діти — жителі Львівської області, але і ВПО, і діти, які тимчасово перебува­ють на території області та не отрима­ли свою першу чи другу дозу вакцини. «Двічі вакцинована людина вважається захищеною від кору. Це не означає, що вона не захворіє, але означає, що зали­шиться живою у разі хвороби, а якщо й захворіє, то захворювання буде перебі­гати значно легше, і сам шанс захворіти — мінімальний», — наголосила Наталія Іванченко.

Наразі сформовано 4 постійно діючі мобільні бригади, які будуть приїжджа­ти у школи і табори. Також є 48 бригад, які можуть бути залучені до профілак­тичних щеплень. «Використовують по­трійну вакцину — від кору, краснухи та епідемічного паротиту („свинки“). Тоб­то, зробивши щеплення, ви отримуєте захист від усіх трьох захворювань», — зазначила епідеміологиня.

Протипокази до вакцинації дітей:

  • якщо у дитини діагностований СНІД з низьким рівнем клітин СД4;
  • у період гострого захворювання;
  • у разі важкої алергічної реакції на попереднє введення тієї самої вакцини.

Кір небезпечний ускладненнями

Кір — це захворювання дихальних шляхів, що дуже легко передається та небезпечне своїми ускладненнями. «У попередні спалахи захворюваності 11% людей мали ускладнення у вигляді запа­лення легень, 2% - запалення речовини головного мозку (енцефаліт). Кір почи­нається, як звичайна застуда, людина може не знати, що вона хвора. На 4−5 день хвороби виникає висип — плями і прищики, які починаються з голови, ту­луба, а далі з’являються на кінцівках. Це все супроводжується високою темпера­турою. У когось захворювання перебігає легко. 4,5,10 діб — і людина здорова. В когось можуть бути ускладнення, окремі випадки можуть бути летальними. Вак­цинація дозволить убезпечити себе від ускладнень, важкого перебігу хвороби, і головне — вберегти ваше життя», — ак­центувала Наталія Іванченко.

За даними ВООЗ, щороку у світі 30−40 мільйонів дітей хворіють на кір. З 1000 людей, які заразилися кором, 1 помирає, 1 хворіє на енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя.

Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Якщо людина контактувала з хворим на кір, вона має отримати вакцинацію проти кору впродовж перших 72 годин. У деяких випадках також показана екс­трена профілактика, шляхом введення імуноглобуліну.

Коли дитині потрібен негайний захист від кору і як його забезпечити?

Згідно з українським Національним календарем профілактичних щеплень, перше щеплення роблять дитині у 12 місяців, а в 6 років — планово прово­дять друге. Якщо дитина не отримала першої чи другої дози вакцини КПК за графіком, їй треба якнайшвидше надо­лужити пропущені щеплення.

Дитина пропустила планове ще­плення другою дозою в 6 років — негай­но надолужте пропущене.

Дитині 6 та більше років, і вона не має жодного щеплення КПК — потрібні два щеплення з інтервалом не менше одного місяця.

Ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень — слід зробити два щеплен­ня з інтервалом не менше одного місяця.

Якщо у дорослих та підлітків (або у батьків підлітків) є сумніви щодо того, чи хворіли вони на кір або чи були вак­циновані проти нього, варто зробити щеплення. Підлітки можуть щепитися КПК безоплатно до 18 років.

Дорослі можуть отримати щеплен­ня проти кору лише власним коштом. Зазвичай схема імунізації передбачає введення двох доз вакцини КПК із міні­мальним інтервалом у 28 днів.

Схожі новини