Передплата 2024 ВЗ

Завчасна йодна профілактика — шкідлива

Після підриву Каховської ГЕС в Україні й світі знову заговорили про ризики ядерної катастрофи на ЗАЕС. Утім, українці не кинулися розкуповувати таблетки йоду по аптеках. У багатьох домашніх аптечках досі лежать блістери калію йодиду. За понад рік великої війни українці — завжди напоготові. Проте лікарі не втомлюються нагадувати: завчасна йодна профілактика може зашкодити здоров’ю

Фото VeteranLife
Фото VeteranLife

Як пояснює лікарка-ендокринолог, кандидатка медичних наук, членкиня Європейської асоціації ендокринологів Марія Жигаліна-Гриценюк, йод захищає щитоподібну залозу лише від радіоактивного йоду. Від усієї радіації — ні.

Як працює цей захист?

Щитоподібній залозі немає різниці, який йод всмоктувати — стабільний чи радіоактивний. Тому чим більше вона накопичить стабільного йоду, тим менше захопить радіоактивного.

Проте в разі аварії на атомній електростанції проводити екстрену йодну профілактику потрібно не всім. Кому точно потрібно, це дітям до 14 років, вагітним і матерям, що годують грудьми, та дорослим до 40 років.

«З віком робота щитоподібної залози ослабне, тож вона вже не так активно захоплює йод, — каже лікарка. — Екстреної дози стабільного йоду незалежно від віку потребують лише ліквідатори».

Дозування для дітей від 12 років й дорослих — одна таблетка калію йодиду (125 мг). Щоб дати таблетку немовляті, її необхідно подрібнити ложкою до стану порошку (так, щоб узагалі не було грудочок), пересипати в склянку і додати 4 чайні ложки води.

Почекати, коли порошок повністю розчиниться та додати ще 4 ложки води або соку чи молока, які були запаковані до вибуху.

«Новонародженим до одного місяця даємо одну чайну ложку, від 1 до 3 місяців — дві чайні ложки. Дітям від 3 до 12 років краще дати пів таблетки. Якщо жінка годує грудьми, то екстрену профілактику краще провести й дитині, і жінці. У цей день рекомендується не годувати грудьми, а протягом однієї доби зціджуватися. Йод проникає у грудне молоко, але ми не можемо
контролювати його кількість, тож є ризик передозування для малечі», — наголошує Марія Жигаліна-Гриценюк.

Йод важливо прийняти протягом перших 6−8-ми, але не пізніше 24 годин, тобто у першу добу. Потім це вже робити немає сенсу.

Йодна профілактика протипоказана:

  • тим, у кого видалена щитоподібна залоза (з будь-яких причин);
  • у кого є токсична аденома чи
  • гіпо- або гіпертиреоз в анамнезі.

Цим людям слід дотримуватися правил гігієни харчування. Впродовж 7−8 днів не вживати в їжу нічого, що могло вирости у ґрунті (зелень, овочі, фрукти, ягоди). Особливо не пити молока, бо воно інтенсивно накопичує ізотопи. Харчові продукти можна вживати тільки ті та воду пити тільки ту, що були виготовлені до вибуху.

Наслідки передозування стабільним йодом:

  • сіалоаденіт (запалення слинних залоз);
  • алергічні реакції й гіпотиреоз, коли передозування стабільним йодом заблокує роботу щитоподібної залози.

«Є аналог калію йодиду — перхлорат калію, але в українських аптеках його не знайдеш», — додає лікарка. Доза йоду визначається за правилом: один вибух — одна таблетка. Це для дорослих. Дітям і вагітним повторну профілактику проводити не можна, оскільки розвинеться гіпотиреоз.

Якщо ж відбудеться викид інших ізотопів, потрібно зважати на такі фактори:

  1. Час. У перший день не можна виходити на вулицю. Якщо в момент вибуху ви перебували на вулиці, повернувшись додому, зніміть з себе весь одяг, прийміть душ, помийте голову.
  2. Відстань. Тут можна провести аналогію з вогнем — чим ближче, тим гарячіше. Тому краще перебувати на якомога більшій відстані від епіцентру.
  3. Екран, який не пропустить гамма-випромінювання. Це може бути бетон, цемент або вода.

Фахівчиня нагадала, що у разі аварії на АЕС населення про це повідомлять місцеві виконавчі органи влади, а також видадуть детальні інструкції, як діяти. Багато залежить від того, куди «піде» радіоактивна хмара. Втім, лікарка закликає не панікувати наперед, а озброїтися корисними знаннями, які (всі на це сподіваються) ніколи не стануть у пригоді, і продовжувати працювати кожен на своєму місці до перемоги України.

Схожі новини