Передплата 2024 «Добрий господар»

«Такі гігантські кісти ми бачили лише в університетських підручниках!»

Волинські медики видалили пацієнтці новоутворення, які не поміщалися в руках

Крім гігантських кіст, пацієнтці довелося забрати й матку з фіброміомою. Фото Володимирського ТМО
Крім гігантських кіст, пацієнтці довелося забрати й матку з фіброміомою. Фото Володимирського ТМО

Як повідомили у пресслужбі Володимирського територіального медичного об'єднання, проблему у 41-річної жінки запідозрили на огляді лікарі-гінекологи, після чого відправили пацієнтку на УЗД. Після детальних обстежень жінці провели діагностичну лапароскопію. Це малотравматична оперативна методика дослідження органів малого таза, до якої вдаються, коли не можуть отримати точного діагнозу неінвазивним способом. З’ясувалося, що крім двох величезних кіст, у жінки також фіброміома матки — доброякісна пухлина з множинними вузлами.

Пацієнтці лапароскопічно видалили орган з додатками та забрали гігантські кістозні утвори. Це були великі дермоїдні кісти (зрілі тератоми) розмірами 15×15 сантиметрів, усередині яких містилося волосся, жир, хрящова тканина і навіть… два зуби!

Розміри видалених новоутворень вражають — 15х15 сантиметрів.
Розміри видалених новоутворень вражають — 15х15 сантиметрів.

Як пояснюють фахівці, дермоїдна кіста — це утворення із зародкових клітин. Як правило, така кіста має однокамерну будову, практично завжди є доброякісною й лише зрідка виявляє ознаки малігнізації, тобто перероджується в злоякісну. Тератома нагадує мішок, наповнений густою масою, що складається з жиру та волосся. Зрідка в ній можна натрапити на зуби.

Щоб позбутися дермоїдної кісти, проводять оперативне втручання. Після цього її, як і будь-яке інше утворення яєчника, відправляють в лабораторію на гістологічне дослідження.

Медики закликають жінок раз на рік (якщо нічого не турбує) проходити профілактичний огляд у гінеколога. А якщо є якісь скарги, це треба робити частіше.

Схожі новини