Передплата 2024 «Добрий господар»

"На Львівщині була підозра на мавпячу віспу"

Керівник обласної інфекційної лікарні Сергій Федоренко не виключає, що збудник захворювання може потрапити в Україну. Проте медична система до цього готова

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила мавпячу віспу надзвичайною ситуацією світового масштабу. Це — найвищий рівень небезпеки, яку епідеміологи можуть надати епідемії чи пандемії. До цього, у 2020 році таку заяву робили стосовно коронавірусної хвороби. Своє рішення у ВООЗ пояснили різким зростанням захворюваності та стрімким поширенням збудника, який зафіксували в більш як 75 країнах світу.

Кількість хворих вимірюється вже тисячами. Загалом ВООЗ повідомила про 16 тисяч випадків, з них 5 - летальних. Ризик зараження в європейських країнах експерти оцінюють як високий. Утім, не вбачають необхідності в обмеженні міжнародного транспортного сполучення. На відміну від коронавірусу, збудник мавпячої віспи передається під час тісних і тривалих контактів з кров'ю й слиною інфікованої людини, а також із зараженими одягом чи, наприклад, постіллю. Водночас фахівці ВООЗ закликають дати коректну оцінку загрозі та означити спалах мавпячої віспи як пандемію.

Хороша новина: збудник мавпячої віспи споріднений зі збудником натуральної віспи, проте не такий заразний та смертельний, а за перебігом більше нагадує вітряну віспу. Хоча деякі пацієнти й описують свій досвід перенесеної хвороби як "суцільне жахіття": лихоманка, біль у м'язах, кістках та суглобах, набряклі лімфатичні вузли й запалені мигдалини, болючі пухирі по всьому тілі, які лускають, перетворюючись на струпи…

Погана новина: досі це захворювання вважалося рідкісним. Вірус циркулював в Західній і Центральній Африці, а в Європі та на інших континентах фіксували лише спорадичні випадки.

У природі носіями збудника мавпячої віспи є дикі тварини. Можуть передавати його людям, а ті — інфікувати одне одного.

Колишній експерт ВООЗ Девід Гейман в інтерв'ю АР пов'язав спалах мавпячої віспи в Європі з масовими вечірками, які проводилися в Іспанії та Бельгії. За його припущенням, передача вірусу могла відбутися під час неконтрольованих статевих контактів…

Чи існує ризик, що в Україну також завезуть цю інфекцію? Чи готова до цього наша система охорони здоров'я, яка через повномасштабну збройну агресію рф і так працює на межі можливостей? Про це "ВЗ" запитав директора Львівської обласної інфекційної лікарні Сергія Федоренка.

Сергій Федоренко
Сергій Федоренко

- У В Європі лютує мавпяча віспа. Але українців, які живуть в умовах великої війни, складно чимсь налякати. Маємо імунітет до різного роду потрясінь.

- Реакція ВООЗ означає, що нам треба готуватися до різних сценаріїв. Україна — це країна епідемій. Це підтверджують спалахи кору, краснухи, та ж таки пандемія коронавірусної інфекції.

Через відкриту збройну агресію росії проти України кілька мільйонів наших громадян змушені були виїхати за кордон. Частина з них повертається. Частина чекає, коли їх провідають родичі. Відбуваються значні міграційні процеси, люди активно контактують один з одним.

Але Львівщина — це не тільки транзитна зона, через яку українці, рятуючись від війни, виїжджають до європейських країн (а багато їде далі). Це ще й область, яка прийняла найбільшу кількість вимушених переселенців зі східних, центральних та південних регіонів.

Департамент охорони здоров'я (Львівської обласної військової адміністрації. — Авт.) і комісія з питань (техногенно-екологічної безпеки. — Авт.) та надзвичайних ситуацій визнали нашу лікарню базовою установою для надання допомоги пацієнтам з цією інфекцією. Маємо ізолятори з окремими входами та виходами. Персонал пройшов повну підготовку і знає, як надавати допомогу таким хворим. Тісно взаємодіємо з обласним центром контролю й профілактики хвороб, тож можемо проводити якісну діагностику. У нас, до речі, вже була підозра на мавпячу віспу. Відібрали в пацієнта матеріал і скерували його на дослідження в обласний центр контролю й профілактики хвороб, а вже звідти — в Київ. Діагноз не підтвердився, проте небезпека залишається.

- Тож ми порозі нової епідемії?

- Говорити про це передчасно. Гадаю, уряд дасть доручення відповідним органам, які здійснюють санітарний нагляд на пунктах пропуску, - щоб ті посилили протиепідемічні заходи й запобігли таким чином завезенню мавпячої віспи на територію України.

- Можливо, варто відновити вакцинацію від натуральної віспи? Є інформація, що вакцина від натуральної віспи захищає від мавпячої у 85% випадків.

- Збудник натуральної віспи вже не циркулює у світі. Завдяки масовим щепленням хворобу вдалося виелімінувати більш як 40 років тому, і вакцинацію припинили. Але в природі не буває нічого постійного, тож вчені продовжують відстежувати циркуляцію збудників інфекційних захворювань.

Візьмімо, наприклад, вірус грипу. Щороку Європейське бюро ВООЗ надає рекомендації щодо штамів, які циркулюватимуть в Європі й Україні зокрема. Так само відбувається моніторинг і надається інформація стосовно коронавірусної інфекції. Зараз, приміром, циркулює два підвиди штаму "Омікрон".

Аналогічні спостереження ведуться стосовно циркуляції збудників натуральної та мавпячої віспи. Якщо фахівці побачать небезпеку повернення циркуляції збудника натуральної віспи, то приймуть відповідне рішення (відновлять вакцинацію проти цієї хвороби. — Авт.). Але наразі я не бачу підстав, що це може трапитися. А від мавпячої віспи є "своя" вакцина. (Через день після заяви ВООЗ Європейська комісія дозволила використовувати вакцину Imvanex, виготовлену данською біотехнологічною компанією Bavarian Nordic. У країнах ЄС, а також в Ліхтенштейні, Норвегії та Ісландії її наразі використовуватимуть лише з лікувальною метою, в той час, як у США та Канаді — ще й з профілактичною. - Авт.).

- Як вберегтися від цієї інфекції?

- Якщо у вас підвищилася температура, погіршилося загальне самопочуття, з'явилася незрозуміла висипка на тілі (незалежно від локалізації), зверніться за фаховою консультацією до сімейного лікаря. Не обов'язково, що у вас — мавпяча віспа. Перелічені симптоми можуть виникати за багатьох інших інфекційних захворювань. Але й мавпячу віспу виключати не слід.

Схожі новини