Передплата 2024 ВЗ

На Львівщині вперше в Україні виготовляють «паперову масу»

Кохавинська паперова фабрика інвестувала в проєкт майже 30 мільйонів євро

Фото Львівської ОВА
Фото Львівської ОВА

Серед топових інвестиційних проєктів, які реалізовують на Львівщині — запуск нового виробничо-складського комплексу на Кохавинській паперовій фабриці, що у Стрийському районі Львівської області (поблизу міста Жидачева). Програма релокації підприємств із зон бойових дій у Львівську область призупинилася. Інвестиційний клімат в нашому регіоні розвивають місцеві бізнеси, серед яких і релоковані. Так, Кохавинська фабрика — інвестувала майже 30 мільйонів євро у виробництво унікальної «паперової маси», що є новинкою на ринку. Завдяки новому обладнанню фабрика збільшила обсяг виробництва на 15 тонн продукції в рік. Досі підприємство за рік виробляло 25 тисяч тонн «паперової маси», з якої виготовляють туалетний папір, рушники та носовички. З новим обладнанням фабрика вийшла на потужність у 40 тисяч тонн паперових товарів.

Про це повідомив у коментарі для «ВЗ» заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОВА, начальник управління промисловості, підприємництва та інвестиційної політики Орест Гринів.

«Запуск величезного виробничого комплексу був ще у жовтні 2023 року, — продовжує мій співрозмовник. — Площа цього комплексу — 14 тисяч метрів квадратних. Інвестували 29,7 мільйона євро, з них 16,8 мільйона євро — кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. А 12,9 мільйона євро — власні кошти підприємства, які були реінвестовані в цей проєкт. На фабриці виготовляють туалетний папір, кухонні серветки. Також виготовляють спеціальну „паперову масу“, переважно для інших виробників паперової продукції. Що це за маса? Купують целюлозу і з неї виготовляють паперову масу, з якої потім виготовляють туалетний папір, щоденники. Багато хто з виробників купує в них „паперову масу“, аби собі виготовляти продукцію».

Частину паперової маси йде на український ринок, частину — за кордон: Польщу, Румунію, Молдову. «Можуть погашати валютні кредити, бо мають валютну виручку», — відзначив заступник директора департаменту економічної політики Львівської ОВА.

Орест Гринів каже, завдяки проєкту «паперової маси» інвестору вдалося створити дві сотні робочих місць, середня зарплата — 20 тисяч гривень.

Схожі новини