Передплата 2024 ВЗ

“Ще сьогодні ”майки” по 50 копійок, а завтра — по дві гривні”

З 1 лютого в усіх торгових мережах зросла плата за поліетиленові кульки

З 1 лютого в Україні підняли вартість тари з поліетилену, зокрема пластикових пакетів у всіх торгових мережах. Згідно із законом, ухваленим 1 червня 2021 року, з 1 лютого 2022 року у торговельній мережі зростуть ціни на товсті пластикові пакети. Мінімальна вартість такого пакету становитиме 2 гривні, а максимальна — 3.

Як пояснив перший заступник міністра економіки України Денис Кудін, кожен українець в середньому використовує 500 пластикових пакетів щороку. Вони служать лише декілька хвилин, а потім розкладаються понад століття, забруднюючи довкілля.

Затвердження мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети стимулюватиме громадян використовувати багаторазові екологічні торбинки та дозволить захистити довкілля і здоров’я людей від шкідливого впливу мікропластику.

З 1 лютого ціни на пластикові пакети будуть такі:

  • 2 грн – пакет без ручок та бічних складок;
  • 2,50 грн – пакет без ручок, але з бічними складками або з ручками без бічних складок;
  • 3 грн – пакет із ручками та бічними складками.

Водночас ці вимоги не поширюються на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та транспортування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду та використовуються як первинна упаковка до 1 січня 2023 року.

Журналістка “ВЗ” відвідала торгові мережі Львова, щоб дізнатися, як реагують покупці на нововведення.

У продуктовому супермаркеті Залізничного району ціна на “майки” ще стара — 10 копійок. Водночас продають і “авоськи” по 20 гривень. Змінити цінники обіцяють вже з 2 лютого. Проте на “авоськи”, кажуть продавці супермаркету, майже немає попиту.

“Люди обурюються, що в нас пакети платні, особливо нарікають пенсіонери, - сказала адміністраторка Надія. - Кажуть, що за 20 гривень матимуть два кілограми картоплі чи кіло хороших яблук. Нарікають і на платні поліетиленові пакети, хоча ціна на них доволі символічна. А дві гривні за “майку” деяким покупцям буде занадто дорого”.

У продуктовій крамниці на вул. Любінській за добротні пакети “майки” правлять 2,5 грн. Але в закладі ніде немає оголошення, що з 1 лютого зросла вартість пакетів, і це вимога Кабміну. Продавчиня Ганна каже, що чимало покупців негативно сприйняли нововведення, бо вважають таку вартість пластикових одноразових пакетів неприйнятною.

У ще одному продуктовому магазині мені сказали, що знають про нововведення, але в перший день традиційно продають пакети за старою ціною. “Ще сьогодні кульки-”майки” по 50 копійок, завтра — по дві гривні”, - відповіла менеджер магазину Світлана.

На продуктових ринках ситуація з пакетами неоднозначна. Деякі продавці беруть плату в сумі від 50 копійок до 1,5 грн. Деякі дають пакети безкоштовно і пояснюють, що продавці ринків не зобов’язані видавати пакети за гроші, бо це стосується супермаркетів та крамниць. Така сама картина і з пакетами в магазинах побутової хімії. Хтось бере гроші, хтось видає безкоштовно.

“Наразі по ринку не ходила комісія з перевірками, тому не знаємо, що робити з ціною кульків”, - відповіла продавчиня Ольга. - Я вважаю, що в покупця має бути вибір — брати по дві гривні пакет чи носити з собою екологічну торбинку для продуктів, як це давно заведено у Європі. Рішення Кабміну вважаю правильним, бо з кожним роком довкілля засмічується, пакети плавають у річках...”.

Продавчиня каже, ідея з пакетами давно назріла, бо люди часто-густо купують одне яблуко і беруть “майку”, бо це безкоштовно. Потім цей пакет опиняється на деревах, у землі він роками не розкладається, а лише засмічує довкілля. “Хто буде екологічно свідомим, коли пакети є безкоштовними, - каже продавчиня. - А якщо це коштує певну суму, навіть незначну, тоді вже задумуються — а, може, я буду економити і менше пакетів використовувати”.

Читайте також: "У бункер, крім гречки і солі, треба брати гранатомети…"