Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Жодна інституція в Україні не знала умови на яких була підписана ця угода — Віктор Ющенко про газовий договір Тимошенко

Коли був підписаний газовий договір жодна інституція в Україні не знала умови, на яких була підписана ця угода

Про це в ефірі «Прямого» розповів третій президент України Віктор Ющенко.

«Тоді Тимошенко підписала угоду по принципу „бери або плати“. Україна глобально не вибрала об’єми газу, по яких ще десятки дискусій попереду. І насправді це економічна катастрофа для нашого бюджету, для нашого бізнесу, для нашої хімічної промисловості, металургії. Тому що, кінець кінцем, якщо взяти після чотирьох років роботи цього договору, будь-який прем’єр, який приходив до влади в союзі з іншими політичними силами, не наважувався виконувати цю угоду», — сказав Ющенко.

За його словами, Україна змушена була піти і брати газ чи то в Австрії, чи то в Польщі, чи то в Німеччині, чи то в Італії. Будь-де, тільки не в Росії.

«Тому що ці угоди, звісно, приводили нас не тільки до економічного банкротства. А саме головне — це той поріг економічної та безпекової політики, який далі завів і політичну безпеку, і мілітарну безпеку, і другі речі. Коли був підписаний цей договір, приблизно тижнів 3−3,5 жодна інституція в Україні не знала умови, на яких була підписана ця угода. Уряд, якому було запропоновано концепцію угоди, її відхилив. Але, не дивлячись на позицію уряду, вона була підписана», — додав екс-президент України.

Він відзначив, що ця сторінка ганебна в українській історії.

«Звісно, через 3−4 тижні через роботу Служби безпеки на мій стіл лягли умови, на яких була підписана ця угода. Умови були настільки жахливі, що, по-перше, уряд їх не прийняв. Це треба пам’ятати. І угода була підписана всупереч рамкового законодавства міжурядового, яке регламентувало порядок підписання цієї угоди. По-друге, це питання було достойне розгляду, термінового розгляду на Раді безпеки і оборони України.

Але, на жаль, мені чотири рази прийшлося скликати Раду національної безпеки і оборони через неявку прем’єр-міністра. І коли Раді безпеки стала відома доповідь Служби безпеки, на яких умовах Україна підписала це, зразу виникла задача сформувати слідчу комісію по даному питанню, щоб вона розставила кроки, чим керувалися при підписанні цієї угоди", — додав Віктор Ющенко.

Він зауважив, що це вже був десь лютий, можливо, березень місяць 2009 року, всі жили виборами, в тому числі — і прокуратура України. Служба безпеки до кінця проводила принципову позицію по цьому питанню, але її позиції тоді було недостатньо. І тому спеціальна комісія не встигла до осені закінчити це розслідування через бойкот цього питання в уряді.

Ющенко розповів, що у парламенті була сформована спеціальна слідча комісія, і ця комісія працювала біля року. Вона сформулювала свої висновки, власне кажучи, аналогічні тим, які очікувалися.

«А нагадайте — які?», — уточнила журналіст.

«Що ця угода поза законом, вона порушує рамкові угоди міжурядові України та Росії, це не належить до компетенції прем’єра чи НАК „Нафтогаз“ підписувати об’єми, умови транзиту, а це є виключно компетенція уряду. Ця норма рамкова була порушена. І, власне, все це питання тоді збурило політичну площину, і було привнесено дуже багато дебатів політичних, що, власне кажучи, не дало змогу правоохоронним органам послідовно проводити належну свою роботу. Суспільство повинно зрозуміти і нести осуд такої практики роботи проти українських інтересів, і що це по суті колабораціоністська робота, і вона повинна належно хоч на моральному рівні бути оцінена. Це дуже важливо», — сказав він.

Схожі новини