Передплата 2024 ВЗ

Долар впав, а хліб дорожчає

Ціни на хліб далі піднімають, хоча і борошно, і пально-мастильні матеріали уже почали дешевшати

На початку року на Львівщині уже зростали ціни на хліб — приблизно на 10%. Виробники пояснювали, що через девальвацію гривні зростає собівартість — дорожчає борошно, пально-мастильні матеріали, енергоносії. Долар уже подешевшав, однак ціни на хліб повзуть вгору — там буханець подорожчав на 10 копійок, там — на 20...

«У хлібному кіоску біля мого дому буханець звичайного білого хліба коштує 8 гривень. Я купила цілий хліб — вдома зважила, а він має тільки 565 грамів, хоча виглядає великим, — скаржиться наша читачка Лариса Несторівна. — Казали, що соціальний хліб дорожчати не повинен. Так вони беруть, посипають зверху маком чи якимось насінням — і все, вже він не соціальний. Маленький хліб з висівками, не знаю чи 300 грамів має, сім гривень. Але ж висівки мали б бути дешевші, ніж борошно — це ж фактично відходи. Звичайного батона у них ніколи нема — є тільки порізаний і запакований — по 6,7 гривні. То де обіцяний соціальний хліб?”.

“Ціни на соціальні сорти хліба у кожному регіоні контролює місцева влада, — каже експерт консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник. — Не маю даних щодо Львова, але у Києві ситуація така. У лютому “Київхліб” підняв ціни на хліб. Тоді вони зробили це обґрунтовано. Але з 12 березня вони знову підвищили ціни на 25-30%, посилаючись на ціни на сировину, яка була у лютому. Але у березні ціни пішли вниз — зернові, олійні, пально-мастильні матеріали подешевшали, тому що курс долара знизився. Чому ж тоді піднімати ціни на хліб?”.

Антимонопольний комітет заявив, що підвищення цін на хліб від “Київхліба” — необґрунтоване, рекомендував знизити ціни. Однак ціни на хліб від деяких львівських пекарень не надто відрізняються від столичних (хоча офіційна середня зарплата у Львові у два рази менша). Скажімо, пшеничний традиційний подовий вагою 650 грамів (білий) з лютого у Києві коштував 5,64 грн., а з 12 березня — 7,14 (ціна без надбавки роздрібної мережі). У Львові буханець звичайного білого хліба зараз коштує у роздрібі 7-8 гривень (залежно від виробника).

Схожі новини