Передплата 2024 «Добрий господар»

Краще витратити, ніж втратити

Експерти радять зберігати гроші у різних валютах, а якщо розмір заощаджень достатній — купувати нерухомість

Останні кілька років експерти вперто радили українцям зберігати свої заощадження в гривнях. Мовляв, не треба недооцінювати рідну валюту. Та й банки пропонують хороші відсотки за гривневими депозитами. Та через рекордний обвал гривні (майже наполовину) навіть ті вклади, які були розміщені під хороші відсотки, знецінились. То що ж тепер робити тим людям, у кого все ще з’явились певні заощадження. Переводити у валюту і під подушку? А якщо заощадження у валюті, то чи варто довіряти їх банку?

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко зізнається, що 25% своїх заощаджень тримає на гривневих депозитах. Решта — у валюті та золоті. Експерт каже, переводити усі заощадження у валюту не логічно, оскільки витрачаємо все одно у гривні. За словами Олександра Охріменка, зараз небезпечно купувати валюту, оскільки курс надто високий. Є ризик, що ви купите долари по 16 чи 17 гривень (якщо вам, звісно, вдасться знайти їх), а курс впаде до 13 гривень. З іншого боку, є ризик, що курс за кілька місяців зросте до 20 гривень. Тому з доларом, як то кажуть, надвоє бабка ворожила — як не вмре, то буде жила. Якщо вже у вас є достатньо грошей, то експерт радить подумати... про відкриття власного бізнесу. Через кризу ринки переформатовуються, тож на ринку виникає багато вільних ніш. І попри те, що економіка падає, зараз непоганий час для започаткування власної справи. Звичайно, якщо у вас є бізнес-план та підприємницька жилка. Можна також вкласти гроші у нерухомість. Чимало забудовників зафіксували ціни у гривні, тож за 25-30 тисяч доларів, які людина відклала, скажімо, на авто, зараз можна придбати квартиру у новобудові. Саме так зробило подружжя львів’ян.

“Навесні я продав свою “Шкоду” — хотів докласти і придбати “Мазду”. Але машину не встигли вчасно пригнати, — каже Тарас Лилик. — Щоб не тримати гроші в квартирі, поклав їх у банк на місяць. В результаті машину пригнали, а в банку виникли проблеми з поверненням грошей. Намагались мене переконати, щоб я забрав у гривнях. Інакше видавали по 150 доларів на день. В результаті, поки я воював з банком, машину продали. А тепер курс виріс ще більше, бензин подорожчав, ми передумали купувати машину. За 300 тисяч гривень придбали однокімнатну квартиру в новому будинку. Навесні той будинок уже мають здати в експлуатацію. Як будуть гроші, доведу ту квартиру до ладу і здаватиму в оренду. Не буде грошей — хай так стоїть, поки діти не виростуть. Воно ж їсти не просить”.

Власне, через те, що банки неохоче повертають клієнтам їхні вклади, особливо валютні, люди воліють тримати заощадження не на депозитах, а в сейфах. Хтось купує сейф додому, а хтось орендує сейф у банку. При цьому попит на банківські сейфи такий великий, що у великих містах знайти вільну скриньку годі. І це при тому, що оренда банківського сейфа не така вже й дешева — від 150-200 гривень на місяць та від 1200 гривень на рік. Перевага збереження грошей (і не тільки) у банку в тому, що лише ви маєте доступ до скриньки і можете класти чи забирати гроші, документи та цінні речі коли захочете. Мінус у тому, що жодних відсотків вам не нараховують, а навпаки — ви платите гроші за користування сейфом.

«Розумію, що люди бояться нести гроші в банк, бо постійно з’являється інформація про банкрутство то одного банку, то іншого. Але наразі кращого інструменту для бодай якогось збереження заощаджень, аніж депозит, я не бачу, — каже фінансовий консультант Юрій Мулов. — Інвестиції в золото мають сенс, якщо ви готові купити злиток на 50-100 грамів. Крім того, є лише кілька банків, які приймають золото на депозит. Золото, так само, як і цінні папери, — інструмент для заможних, які добре орієнтуються у фінансовому ринку. Тому якщо у вас невелика сума, то краще все ж покласти на депозит. Нещодавно оприлюднили рейтинг найнадійніших банків. Обирати банк треба за такими рейтингами, а не за тим, хто вам пообіцяє кращі відсотки. Щодо бізнесу, то не думаю, що зараз найкращий час для нових проектів. Крім того, я б радив купувати нерухомість, товари тривалого вжитку. Як на мене, то гривню зараз варто обмінювати не на долари, а на товари. Валюту варто притримати — навіть якщо ви у скруті, то краще позичте кілька гривень “до зарплати”. У мене є клієнтка, яка будує будинок під Львовом. Наприкінці минулого року вона хотіла обміняти долари на гривні, аби купити будматеріали. Але ми вирішили піти іншим шляхом — долари залишили, а взяли гроші в кредит. В результаті виграли двічі. По-перше, на цінах, адже будматеріали зараз суттєво подорожчали. По-друге, валюта, яка залишилась, за рік зросла в ціні майже вдвічі. Таким чином ми повністю перекрили відсотки за кредитом (не маленькі) і все одно лишились у виграші”.

А тим часом...

Українці продовжують забирати гроші з банків

На початку жовтня голова НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що за дев'ять місяців цього року українці вивели з банків 110 мільярдів гривень. Тобто від початку року обсяг депозитів скоротився майже на третину. Та, виявилось, це ще не кінець. За жовтень обсяг гривневих депозитів скоротився ще на 5,5%, повідомили в НБУ.

Тривожним є те, що саме юридичні особи (підприємства) забирають гроші з депозитів значно активніше, ніж фізичні. Залишки на депозитних рахунках фізичних осіб за місяць зменшилися на 1,2% — до 205,6 млрд. грн., тоді як залишки на депозитах юридичних осіб впали за жовтень аж на 10,3% — до 163,6 млрд. грн. Такий значний відтік депозитів “юриків” в НБУ пояснюють насамперед операціями НАК “Нафтогаз України”. Хоча чимало підприємств зізнаються — змушені знімати депозити, оскільки катастрофічно бракує обігових коштів. А подекуди заощадження знімають, бо не вистачає на зарплату.

Утім, з банків забирають не лише гривню, яка катастрофічно знецінюється. Виводять і валюту. Щоправда, не так активно. Обсяг депозитів в іноземній валюті за місяць зменшився на 2,0% — до 23,7 млрд. дол. При цьому валюту з банків забирають здебільшого фізичні особи (у цій категорії відтік становив 3,2%). Натомість юридичні особи у жовтні не лише не зменшили, а навіть дещо наростили обсяг депозитів в іноземній валюті (на 0,1%).

Схожі новини