Передплата 2024 ВЗ

Європейці їдять нашу курятину і... горох

Більшість сільгоспвиробників не готові скористатись митними пільгами від ЄС. Зараз лише подають заявки на отримання сертифікатів якості

Уже два місяці як українські виробники мають можливість постачати свою продукцію до ЄС. Передбачали, що скасування експортних мит з травня

до 1 листопада (саме доти діятимуть нульові мита) дозволить нашим компаніям заробити до 500 мільйонів євро. При цьому найбільше мав би заробити аграрний сектор. Та чи готова Україна постачати до Європи ще щось, окрім зернових та олійних? Як виявилось, значна частина виробників лише тепер намагається отримати сертифікати відповідності європейським стандартам якості. Не в українських традиціях готуватись заздалегідь...

—Теоретично експортувати за кордон можна все, — каже експерт Українського клубу агробізнесу Ігор Остапчук. — Однак на практиці все не так просто. Аби отримати доступ на європейський ринок, треба отримати чимало документів, дозволів, сертифікатів відповідності. Тож зараз від зниження мит виграють насамперед ті експортери, які уже постачали продукцію до ЄС. Йдеться про зернові, олійні. Щодо тваринництва ситуація складніша. Наші птахівники почали готуватись до експорту в ЄС з 2005-2006 рр., в перша поставка відбулась лише наприкінці 2013 року. Вихід української свинини чи яловичини на тамтешній ринок може зай­няти стільки ж часу. От-от почнеться експорт до ЄС яєць — там уже завершені погодження. На фінальній стадії і молочники.

— А як щодо овочів та фруктів? Їм є місце на європейському ринку?

— З овочами складніше. Європа ними забезпечена. Крім того, наші виробники наразі не можуть конкурувати за цінами з європейськими. Взяти хоча б сусідню Польщу: капуста, картопля, морква, помідори там дешевші, ніж у нас. Цінову конкуренцію виграє наш буряк. У нас хороші перспективи експорту чорниці, горіхів... Однак ціна — річ, яка постійно змінюється.

— Більшість українських виробників постачали товари на ринки країн Митного союзу. Зараз цей експорт ускладнений. Крім того, прем’єр попередив, що бізнесу варто готуватись до повної зупинки торгівлі з Росією. Чи зможуть ці виробники переорієнтуватись на європейський ринок?

— Це складно. Не можна просто взяти і перенаправити вантаж, який мав йти у Росію, до Європи. Адже там різні стандарти якості. На адаптацію потрібен час. Але багато виробників, які уже попеклись на експорті в РФ, уже готують документи на експорт в ЄС. Насамперед це компанії, які постачали товари, що швидко псуються. Експортери отримували величезні збитки через те, що товар, який затримали на кордоні, зіпсувався. Вони змушені були шукати надійніші ринки. Зараз на дуже багатьох українських підприємствах тривають перевірки. Підприємці самі подають заявки, аби їх проінспектували і видали сертифікат відповідності, який дозволить торгувати з ЄС.

Що вигідно експортувати фермерам?

Якщо не враховувати зернових та олійних, то найбільшу виручку за минулий рік отримали експортери... гороху. З 22,7 мільйона доларів від експорту овочів 16,4 мільйона (а це 70%!) дав саме горох. Натомість помідорів на ринки ЄС поставили лише на 7,1 тис. доларів — 0,03% від експорту. При цьому в країни Митного союзу торік експортували томатів на 27,1 мільйона доларів. Тепер помідорні барони, які торгували з МС, змушені пробиватись на європейський ринок — в Україні стільки помідорів не з’їдять, а ринок РФ фактично закритий.

Європейці їстимуть українську бульбу

У серпні очікується перша поставка картоплі до ЄС. Про це заявили в агрохолдингу “Мрія”. Зараз вони саме завершують сертифікацію картоплі. Поки що холдинг постачав на європейський ринок лише картопляний крохмаль.

Досі основна частина українського експорту картоплі припадала на РФ. З січня по травень цього року до Росії експортували картоплі більш як на мільйон доларів (92,9% від всього експорту за цей період). Однак з 16 червня Россільгоспнагляд заборонив ввезення української картоплі. Пояснили, що українська картопля вражена золотистою картоп­ляною нематодою.

Схожі новини