Передплата 2024 «Добрий господар»

Долар – 13,2 гривні, євро – 18!

Якщо такий курс протримається, то імпорт в Україну практично зупиниться

Курс гривні продовжує бити історичні антирекорди. У четвер, коли голова НБУ вилетів до США на переговори з МВФ, торги на міжбанківському валютному ринку завершились на рівні 12,9-13,2 гривні за долар та 17,88-18,30 гривні за євро. Свого часу нам повторювали, що знецінення національної валюти — на користь економіці. Кого саме мали на увазі, говорячи про економіку, не дуже зрозуміло. Бо нинішній курс вганяє в ступор і пересічних українців, чиї доходи обвалюються разом із гривнею, і підприємства, які якщо не торгують імпортними товарами, то використовують імпортну сировину.

«Останнім часом Національним банком жоден долар не був витрачений не за призначенням або для підтримання валютного курсу. Втім, гривня має перспективу для зміцнення вже після отримання першого траншу від Міжнародного валютного фонду у розмірі $3 млрд.», — втішив голова НБУ Степан Кубів.

Однак чи протримається економіка доти, доки МВФ нарешті збереться виділити той транш? Бо обіцяють фінансову допомогу всі, а не дає наразі ніхто. Скажімо, президент Україн­ського аналітичного клубу Олександр Охріменко не впевнений, чи вдасться отримати транш до кінця квітня. Експерт не виключає, що гроші можуть дати влітку — уже після президентських виборів. “Навіть якщо МВФ дасть гроші найближчим часом, то це, звичайно, допоможе стабілізувати валютний курс. Але не думаю, що є шанс повернути його до рівня 10 гривень за долар”, — каже Олександр Охріменко.

Натомість експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що курс долара уже вичерпав свій потенціал зростання. “Курс на міжбанку росте, але подивіться на обсяги торгів. Вони суттєво скоротились (якщо за нормальних умов середньодобовий обсяг торгів на міжбанку сягав 1,2 мільярда доларів, то за останній тиждень вони коливаються в районі 400 мільйонів. — Авт.). Усі, хто може обійтись і не купувати валюту, — не купують. На сьогодні валюту, на міжбанку купують лише ті компанії, які мають контракти, за невиконання яких їм загрожують санкції, — каже Олександр Жолудь. — Щодо того, як працюватиме економіка в умовах такого курсу, то все залежить від регіону. Є регіони, у яких виробництво зав’язане на імпортній сировині, в інших імпортна складова не така суттєва. Слабка гривня сприятиме переорієнтації на вітчизняні товари та сировину. Але є підприємства, сировину для яких в Україні взагалі не виготовляють. Малий та середній бізнес, який займається постачанням та торгівлею імпортними товарами, однозначно очікує скорочення”.