Передплата 2024 ВЗ

Мандарини як символ достатку

Зміцнюють імунітет, додають енергії та вберігають від катаракти

Мандарини. Фото pexels
Мандарини. Фото pexels

Попри те, що світ уже понад місяць живе у 2024 році, китайці тільки готуються до святкування свого Нового року, який припадає на 10 лютого. Китайський Новий рік — час, коли люди збираються, щоб відзначити його прихід і побажати одне одному щастя і процвітання.

У китайській культурі ве­лике значення надають символізму. Червоний ко­лір символізує багатство, а риба — достаток. Мандарини, які асо­ціюються з багатством, є одним із найпопулярніших подарунків у Китаї.

Традиція дарувати манда­рини на Новий рік виникла в Китаї ще у 1000 році до нашої ери. Згідно з нею, людина, яка прийшла в гості на святкуван­ня, має подарувати господа­рям два мандарини, назва яких китайською мовою звучить як «золото». У відповідь господа­рі дарують гостям таку ж пару тих самих плодів. Тож, дарую­чи мандарини, гість бажає гос­подарям добробуту, здоров’я й удачі в новому році.

Мандарини — корисні фрук­ти. У 100 грамах очищених плодів лише 45−55 ккал, тому вони є низькокалорійним про­дуктом. Також у них бага­то вуглеводів — до 11 г, що за­безпечує організм енергією.

Мандарини — справжнє дже­рело вітаміну С, необхідного для зміцнення імунітету, захисту ор­ганізму від інфекцій і вірусів, а також поліпшення засвоєння заліза. У мандаринах також є ві­таміни групи В, вітамін А, каль­цій, мідь і калій. Тандем вітаміну С разом з вітаміном, А — смачна профілактика вікових проблем із зором, як-от катаракта. У ман­даринах багато антиоксидантів, які стимулюють вироблення ко­лагену та еластину — речовин, що підтримують пружність шкі­ри та захищають від утворення нових зморщок.

Загалом у світі існує близь­ко двох сотень сортів мандари­нів. Залежно від сорту мандари­ни можуть бути різних кольорів — від червоно-помаранчевого до зеленого. Шкірка мандари­нів містить ефірну олію, яку ви­користовують як натуральний ароматизатор у напоях, конди­терських виробах і випічці.

Окремо варто сказати про гі­бриди. Найпопулярніший — кли­ментин. Це гібрид мандарина й апельсина. Він яскравий, соко­витий, солодкий, аромат швид­ше апельсиновий, ніж манда­риновий. Мінеола і танжеро — гібрид мандарина і грейпфру­та. Його легко впізнати за по­товщенням, «шапочкою». Він соковитий, солодкий і досить великий.

Найкращий спосіб вибра­ти ідеальний для себе манда­рин — скуштувати його. Нерідко таку можливість надають про­давці, очищаючи кілька фрук­тів для залучення потенційних покупців. Але якщо вибрати за смаком можливості немає, тоді уважно вивчіть його вигляд. На хорошому мандарині не має бути вм’ятин, гнилі, великих зе­лених ділянок (невеликі зелені вкраплення трапляються в аб­хазьких і грузинських плодах). Важливо оцінити й вагу фрукта. Надто легкий цілком може вия­витися вже підсушеним, такий мандарин не буде соковитим. Якщо шкірка блякла, фрукт теж, найімовірніше, давно лежить. У свіжих мандаринів вона яскрава і глянцева.

Салат із куркою та яблуком

400 г курячого філе, 3 яйця, 2 мандарини, 2 яблу­ка, 4−5 листків салату, сіль, перець, сік лимона і майонез — до смаку.

Заздалегідь зварити у підсо­леній воді філе й остудити. Яйця зварити. Яблуко очистити від шкірки та серцевини, мандари­ни — від шкірки та плівок. Нарі­зати всі інґредієнти невеликими кубиками та викласти у глибо­кий салатник. Яблука скропити соком лимона. Додати до смаку сіль, перець і майонез.

На тарілці для подачі роз­класти листя салату і викласти готовий салат.

Запечене філе індички

400 г філе індички, 4 ман­дарини, 2 ст. ложки меду, сіль і спеції - до смаку.

Філе вимити та обсушити. Зробити надрізи гострим но­жем, але не до кінця, щоб утво­рилися «кишеньки». Натерти сіл­лю та спеціями до смаку. Один мандарин вимити, обсуши­ти і нарізати тонкими скибочка­ми. Вкласти скибочки мандари­на у надрізи і загорнути індичку у фольгу. Запікати в розігрітій до 190°C духовці 35−40 хв. Вичавити сік з решти мандаринів і зміша­ти з медом. Розгорнути фольгу, полити медово-цитрусовим соу­сом індичку і запікати ще близь­ко 10 хв до рум’яної скорин- ки.

За таким самим принципом можна приготувати також ку­ряче філе або м’якоть свини­ни. Цитрусові кислоти роблять м’ясо не лише ароматним, а й напрочуд м’яким.

Шоколадні дольки

2 мандарини, 50 г шокола­ду, 50 г солоних фісташок.

Очистити мандарини від шкірки і розділити на дольки. Розтопити на водяній бані або в мікрохвильовці шоколад. Фіс­ташки очистити і подрібнити.

По одній занурювати доль­ки мандарина у шоколад (мож­на покрити лише половину або повністю), викладати на пер­гамент і присипати горішками. Щойно шоколад застигне, де­серт можна подавати.

Схожі новини