Передплата 2024 «Добрий господар»

Тортик на паличці

Улюблені ласощі до горнятка кави

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Міжнародний день десерту, схожого на чупа-чупс, — неофіційне свято. Його створення ініціювала американська кондитерка Енджі Дадлі, яка прославилася як авторка десерту кейк-попса.

Датою «народження» кейк-попси вважають 1 лютого 2008 року, коли опублікували рецепт десерту. Відтоді кульки з бісквіта на па­личці стали мегапопулярними. А журнали People, Entertainment Weekly та інші визнають кейк- попсу одним із найкращих святкових десертів. Мережа кав’ярень Starbucks звернула­ся до кондитерки-експеримен­таторки з пропозицією придба­ти права на продаж кейк-попси в їхніх закладах: зараз у їхньому меню безліч варіантів, найпо­пулярніший із яких — з солоною карамеллю. Кавомани обожню­ють таке доповнення до улю­бленого напою.

З англійської cake pops пе­рекладають як «торт на палич­ці». Судячи з його розміру, точ­ніші назви «тортик на паличці» або «тістечко на паличці». Він має вигляд невеликої кульки. Основою є подрібнений бісквіт із додаванням крему, вкритий шоколадною глазур’ю. Для ді­тей роблять ласощі у вигляді анімаційних героїв, популяр­них іграшок. Тістечка подають на весіллях, вечірках, корпо­ративах у фуршетному форма­ті, де зазвичай їдять стоячи або однією рукою.

Основою для кейк-попси можуть бути будь-які види ви­пічки. Найчастіше викорис­товують бісквітну крихту або обрізки шоколадних коржів. Насправді головними плюса­ми кейк-попси є економічність, оригінальність і простота при­готування. Тепер у продажу є навіть силіконові формочки і багато інших «девайсів» для виготовлення кейк-попси.

Кейк-попса з бісквіту

80 г борошна, 100 г деко­ративної посипки, 1 ч. ложка ванільного цукру, 240 г цукру, 100 г згущеного молока, 100 г чорного шоколаду, 4 яйця, 4 ст. ложки води, 100 г вершків.

Відокремити білки від жовт­ків. У жовтки влити теплу воду і збити міксером на піну. Додати 120 г цукру та ванільний цукор, збити. Поступово додати просіяне борошно, вимішати масу.

Збити білки, потрохи додаючи решту цукру. Суміш має збільшитися в об'ємі у 5−6 ра­зів. Коли білки стануть пишною масою, з'єднати їх із борошня­ною сумішшю. Добре переміша­ти. Вилити тісто на деко з пер­гаментом, випікати в духовці, розігрітій до 180°C, 30 хв.

Охололий бісквіт розкришити на дрібні крихти. Додати згу­щене молоко, вимішати на липку масу. Зробити з цієї маси кульки завбільшки із волоський горіх, поставити тарілку з кульками в холодильник.

У сотейнику розігріти вершки, але до кипіння не доводити. По­дрібнити шоколад та розтопити його у вершках. Коли маса стане однорідною, зняти з вогню. Під­готувати соломинки для коктей­лів або довгі дерев’яні палички. Занурити один край палички в шоколад та встромити у кульку з тіста. Навколо палички має утво­ритися шоколадна облямівка. Поставити у морозилку на 15 хв.

Насипати у миску кондитер­ську посипку. За потреби розі­гріти шоколад. Підготувати єм­ність, наприклад, друшляк на каструлі. Занурювати кульки по­вністю у шоколад, а потім встав­ляти соломинки в дірочки друш­ляка, щоб трохи обсохли. Коли шоколад почне засихати, кожну кульку занурити у посипку. Потім знову поставити у друшляк, щоб посипка «приклеїлась» та шоко­лад повністю застиг.

Шоколадна кейк-попса з печива

18 шт. шоколадного печи­ва з кремовою начинкою, 80- 100 г вершкового сиру, 150 г молочного або чорного шоко­ладу, 1 ст. ложка олії.

Для прикрашання: цукро­ве конфеті, подрібнені горіхи, кокосова стружка.

Подрібнити печиво в чаші кухонного комбайна. Додати вершковий сир кімнатної темпе­ратури і змішувати, поки суміш добре не поєднається і не зали­шиться великих шматків печива.

Сформувати кульки завбіль­шки з маленький тенісний м’яч. Вставити дерев’яну паличку в кожну кульку, викласти їх на деко, вистелене пергаментом, охолодити 30 хв.

Розтопити шоколад з олією в мікрохвильовці із 30-секундни­ми інтервалами, щоразу помі­шуючи, поки шоколад повністю не розтане (або на водяній бані).

Опустити готові кульки в роз­топлений шоколад, дати йому трохи стекти і прикрасити кон­феті, подрібненими горіхами або кокосовою стружкою. Пере­класти кейк-попсу на пергамент. Охолодити впродовж 1 год.

Схожі новини