Передплата 2024 «Добрий господар»

Пиріг «Яблучне задоволення»

Рецепт

Пиріг «Яблучне задоволення»
Пиріг «Яблучне задоволення»

Для тіста: 250 г борошна, 125 г хо­лодного масла, 125 г цукру, 40 г смета­ни 15−20%, 2−3 ст. ложки молока, дріб­ка солі.

Для яблучного прошарку: близько 370 г яблук, бажано сорту Голден Делі­шес, 75 г цукру, 50 мл води, 1 стручок ванілі, ½ лимона.

Для верхнього шару: 2 яблука, бажа­но сорту Голден Делішес, ½ лимона.

Для покриття: 100 г абрикосового джему, 3 ст. ложки води.

Тісто. Змішати борошно, сіль і цукор. Додати холодне масло і перемішувати, доки не утвориться дрібна крихта.

Змішати сметану з водою, додати у бо­рошняну суміш і замісити тісто. Розплю­щити його на корж завтовшки 2 см, загор­нути у плівку і покласти у холодильник на 30 хв.

Яблучний прошарок. Яблука очисти­ти, розрізати навпіл, вирізати серцевину. Змастити поверхню лимоном, щоб не по­темніла. Нарізати кубиками 5×6 мм. Бажа­но, щоб шматочки були однакового роз­міру.

У сотейнику змішати цукор і воду, дода­ти кубики яблук. Розрізати стручок ванілі і вишкребти насіння, все додати у сотей­ник, накрити кришкою і готувати на мало­му вогні близько 20 хв або доки яблука не стануть прозорими, а рідина не випару­ється. Кожні 5−7 хв обережно перемішува­ти яблука. Яблука не мають розваритися, а залишитися шматочками.

Зняти сотейник з вогню і відразу по­класти яблука в миску або форму для за­пікання, щоб швидше остудити їх.

Тісто з холодильника розкачати і пере­класти у форму діам. 24 см, закриваючи дно та бортики форми. Обрізати тісто, що виступає. Поставити в холодильник, поки вистигають яблука.

Розігріти духовку до 180°С.

Верхній шар. Очистити яблука, розріза­ти уздовж навпіл, вирізати серцевину. По­класти половину яблука на дошку зрізом донизу і нарізати впоперек скибочками завтовшки 3−4 мм. Скропити лимонним соком.

Вийняти форму з тістом з холодильника і заповнити кубиками яблук. Розрівняти.

На яблучний прошарок щільно роз­класти скибочки яблук, починаючи із зо­внішньої частини форми за спіраллю до центру.

Випікати пиріг близько 1 год або доки тісто не стане золотистим, а яблу­ка — м’якими та рум’яними. Якщо ски­бочки яблук почнуть підгоряти, накрити центр пирога фольгою, але не закрива­ти тісто. Вийняти пиріг з духовки і злег­ка остудити на решітці, не виймаючи з форми.

Покриття. У маленькому ковші змішати абрикосовий джем з водою та прогріти на середньому вогні 2−3 хв. Процідити через ситечко.

Вийняти пиріг із форми і перекласти на блюдо. Пензликом змастити поверхню пи­рога теплим покриттям.

Подавати пиріг теплим або кімнатної температури.

Схожі новини