Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Куди подіти врожай кабачків?

Запекти, заморозити, законсервувати…

Мабуть, немає дачника чи селянина, який би не вирощував на своїй ділянці цей смачний і корисний овоч. У врожайні роки кабачків виростає стільки, що тільки й встигай їх готувати, маринувати, пригощати рідних та роздавати сусідам.

Найніжніший смак і низька калорійність плодів зробили цей овоч одним із найулюбленіших і найпоширені­ших. А ще — надурожайним.

У 1998 році великобританець Джон Хендбері виростив вели­чезний кабачок вагою майже 62 кг. Кажуть, що через це за кілька днів від нього пішла дру­жина. Щоб уберегти себе від та­кого сумного кінця, заздалегідь подбайте про те, що робити з кабачками.

Приготувати. Легкий та ненав’язливий смак робить ка­бачок чудовою основою для су­пів-пюре, рагу чи гарніру до м’яса, їх запікають та фарши­рують, роблять овочеві торти та рулети.

Цукіні та кабачки — знахід­ка для прихильників корисно­го харчування та дієт. У 100 г кабачка міститься 30% добо­вої норми вітаміну С і лише 20 кКал. Тут є де розгулятися, плоди можна смажити, тушку­вати, робити оладки, запікати, додавати до смузі…

Заморозити. Але перед цим обов’язково подумайте, як ви його використовуватимете. Від цього залежить спосіб нарізан­ня. Можна заготовити три ва­ріанти: великі кубики для су­пів-пюре, середні - для рагу та запікання, кружальця для супів та смаження. Спершу розкла­діть заготовки на тарілку і по­ставте на кілька годин у моро­зилку, а потім складіть у пакет. Так шматочки не примерзнуть один до одного. Щоб після роз­морожування шматочки збері­гали колір і форму, перед замо­рожуванням опустіть кабачок в окріп на 1 хв, остудіть і промок­ніть шматочки від зайвої вологи.

Закрити у банки. Спробуйте щось нове. Заготуйте кілька не­звичних баночок.

Класичні страви — кабачко­ва ікра і лечо з кабачків або цу­кіні. Мариновані кабачки не такі популярні, а даремно. Їх можна законсервувати в оцтовому ма­ринаді з солодким перцем або посмажити на грилі і залити олі­єю з ароматними травами. Зди­вувати родину можна і варен­ням із кабачків. Нейтральний смак овочів добре доповнять горіхи та родзинки. З кабачків виходять найсмачніші салати на зиму, які без проблем зберіга­ються усю зиму.

Зробити соус. Текстура ка­бачка чудово підходить для всі­ляких заправок. Наприклад: песто з цукіні із базиліком, ке­дровими горішками та сиром пармезан; соус Анкл Бенс з то­матною пастою та болгарським перцем; соус з петрушкою та часником до м’ясних страв; чат­ні з кабачків — густий пряний соус з карі, імбиром та кінзою.

Кабачки по-італійськи

2 великі кабачки, 200 мл олії, 3 зубчики часнику, 1 пе­рець чилі, 1 ч. ложка сухої петрушки (прованські тра­ви, м’ята чи базилік), 200 мл білого напівсухого вина, 200 мл оцту яблучного 6%), 1 ст. ложка меду (або цукру), сіль — до смаку, 3 горошини духмяного перцю.

Кабачки очистити від шкірки та насіння, нарізати скибочками завтовшки 2−3 мм.

Скибочки потрібно висуши­ти в електросушарці або духо­вці, щоб вони залишилися елас­тичними, м’якими і неламкими. У сушарці на сушіння йде 5−6 год за температури 70°С. При­готувати маринад з оцту та вина у пропорції 1×1. Додати мед і трохи солі, дрібку сухих прован­ських трав, духмяний перець, довести до кипіння маринад.

Коли маринад закипить, по­класти в’ялені кабачки, варити 3−5 хв.

Вийняти їх шумівкою, дати стекти маринаду і охолонути.

Гострий перець та часник на­різати і разом з петрушкою пе­ресипати скибочки кабачків під час заповнення банки. Заповни­ти, ущільнюючи, невеликі бан­ки кабачками і залити олією. Ка­бачки мають бути покриті олією.

З такими кабачками дуже смачні бутерброди, бургери, їх можна додавати до салатів, ша­урми та інших закусок. Олією з-під кабачків можна заправля­ти овочеві салати.

Кабачки по-корейськи

1 кг молодих кабачків, 2 морквини, 1 головка часни­ку, 5 ст. ложок олії, 5 ст. ло­жок оцту 9%, 3 ст. ложки цу­кру, 2 ч. ложки солі, 1 ст. ложка приправи для моркви по-корейськи.

Кабачки і моркву натерти на тертці, не знімаючи шкірки (якщо перезрілі, очистити їх від шкірки і м’якої серцевини із на­сінням).

Додати до кабачків суміш спецій, зубчики часнику, олію, сіль, цукор та оцет. Перемішати. Залишити овочі на 30−60 хв для виділення соку та маринування.

Розкласти кабачки з морк­вою у простерилізовані бан­ки, щільно утрамбовуючи, за­лити маринадом. Накрити прокип’яченими кришками і сте­рилізувати у каструлі за міні­мального кипіння 15 хв.

Герметично закрити, пере­вернути догори дном і залишити під покривалом до вистигання.

За бажання до кабачків мож­на додати цибулю, зелень або болгарський перець.

Мариновані кабачки по-українськи

Молоді кабачки.

У 5 півлітрових банок вкласти: по 2 зубчики часни­ку, 2 лаврові листки, 2−3 го­рошини духмяного перцю, 5 горошин чорного перцю, 1 ч. ложка гірчиці у зернах.

Для маринаду: 1 літр води, ¾ склянки оцту 9%, 2 ст. лож­ки солі, 1 склянка цукру.

Склянка — 250 мл.

Кабачки найкраще викорис­товувати невеликі, максималь­но молоденькі, але, як стиглі, вибрати середину із зернятка­ми.

Кабачки нарізати брусоч­ками чи кружальцями, вклас­ти у банки зі спеціями і залити киплячим маринадом. Накри­ти прокип’яченими кришками і стерилізувати у каструлі за міні­мального кипіння 10 хв. Закри­ти, перевернути до вистигання.

Схожі новини