Передплата 2024 ВЗ

Вибори у Франції: Ле Пен наздоганяє Макрона

Західні ЗМІ пророкують у Європі черговий "політичний землетрус"

Судячи з даних свіжих соціологічних опитувань, він цілком може статися на президентських виборах у Франції. Перший тур там відбудеться найближчої неділі, 10 квітня, а другий - через два тижні, тобто 24 квітня.

За останній місяць, свідчать дані опитування, які оприлюднило видання Challenges, чинний президент Емануель Макрон втратив близько 5 відсотків рейтингу й може розраховувати у першому турі на 26,5 % голосів виборців. Головна конкурентка Макрона, лідерка "Національного об'єднання" Марін Ле Пен, за цей час підтягнулася до господаря Єлисейського палацу, і може одержати у першому турі 23 % голосів.

"Результат виборів як ніколи не визначений"

У принципі, не сенсація. Французькі експерти так і передбачали: попри тимчасові рейтингові сплески інших учасників президентських перегонів (зокрема, ультраправого борця з "ісламською окупацією" Франції, журналіста Еріка Земмура), у другий тур все одно вийдуть Макрон і Ле Пен.

І все-таки "політичний землетрус", про який трублять зараз західні медії, на виборах у Франції можливий - у другому турі. Ще три тижні тому відрив Макрона від Ле Пен становив там близько 20 %, тобто перемога була в Макрона практично у кишені. І раптом усе змінилося! За даними опитування, які наводить Challenges, чинний президент у другому турі може розраховувати на 51,5 % голосів, а лідерка "Національного об'єднання" - на 48,5 %. Дистанція між фаворитами перегонів скоротилася до мінімальної. Три відсотки - це у межах статистичної похибки... Як констатувало видання Challenges, "результат виборів виглядає як ніколи не визначеним".

"Миротворця" з Макрона не вийшло…

Чому за останній місяць упав рейтинг Емануеля Макрона? Можна припустити, це прямий наслідок його "миротворчих" зусиль. Чинний президент Франції часто спілкувався з путіним напередодні вторгнення рф в Україну, навіть їздив до того у кремль. Де російський правитель, посадивши Макрона на протилежному кінці довжелезного стола, протягом п'яти (!) годин розтлумачував своєму гостеві "політику партії"…

Усі зусилля Макрона на ниві миротворчості виявилися марними - путін на Україну напав. Президент Франції продовжив "наярювати" до путіна телефоном, але і ця діяльність Макрона не була успішною... Не спромігшись урятувати мир, чинний президент Франції розгубив свій рейтинг.

Ле Пен не приховує контактів із путіним

Але це пів біди. Набагато гірше, що після вторгнення росії в Україну зріс рейтинг Марін Ле Пен. Лідерка "Нацоб'єднання" не приховує своїх підкилимних контактів із путіним. Зокрема, 2014 року її партія, яка тоді називалася "Національний фронт", взяла у російському банку 9 мільйонів євро кредиту на фінансування виборчої кампанії. А 2017-го, нагадує британське видання The Guardian, Ле Пен під час виборчої кампанії зустрілася з путіним. Фото з тієї зустрічі навіть було елементом теперішньої кампанії "Нацоб'єднання", але після нападу рф на Україну партія сором'язливо перестала демонструвати ту знимку…

Я все-таки не думаю, що 24 квітня переможе Ле Пен. Розчаровані невдалою "миротворчістю" Макрона на російському напрямку, чимало виборців заявляють соціологам про свою підтримку Ле Пен у другому турі. Не тому, що справді за неї проголосують, а щоб висловити Макрону своє "фе"... До того ж, виборці лівого політика Жана-Люка Меланшона, у якого теж виріс рейтинг і якому в першому турі прогнозують третє місце (17 % голосів), сподіваються, що той зможе стати другим - і поборотися у другому турі за президентство з Макроном. Поки ця надія у лівих виборців не згасла, кажуть соціологам, що у другому турі оберуть Ле Пен - аби зайвий раз подратувати Макрона. Але важко уявити, що, обираючи між Макроном і Ле Пен, симпатики Меланшона, а також кандидатів від Соціалістичної партії і "Республіканців", проголосують за лідерку "Національного об'єднання"…

"Україна належить до сфери впливу росії"…

Але, звісно, рейтинг Ле Пен зріс у розпал російської агресії не лише через невдачі Макрона... Логічно припустити, що французи підтримують Ле Пен тому, що визнають її рацію. А у грудні минулого року Ле Пен в інтерв'ю польській газеті Rzeczpospolita говорила таке: "Не думаю, що в нинішньому стані НАТО може прийняти будь-яку нову державу". А на запитання щодо можливого вторгнення росії, яка тоді накопичувала війська на кордонах України, Ле Пен відповіла так: "Не думаю, що путін піде на таку помилку. Але я також вважаю, що в цій справі ЄС відіграв роль пожежника-піромана. Можна говорити що завгодно, але Україна належить до сфери впливу росії. Намагаючись порушити цю сферу впливу, створюється напруга, страхи, і виходить ситуація, свідками якої ми є сьогодні"…

Гадаю, французи, які після вторгнення рф в України реально віддали свої симпатії Ле Пен, думають так само, як вона. Мовляв, НАТО і ЄС не треба було дратувати путіна обіцянками щодо ймовірного членства України. Треба було віддати її путіну і мати чистий спокій, а так маємо купу проблем... На жаль, Франція завжди була і залишається глибоко русофільською країною. І зростання рейтингу Марін Ле Пен, яка готова залишити нас у "сфері впливу росії", це переконливо доводить.

Читайте також: У Берліні росіяни підтримували окупантів

Схожі новини